Με ένα ειρωνικό tweet απάντησε ο Καταλανός Πρόεδρος στο τελεσίγραφο του Ραχόι

 
Με ένα ειρωνικό tweet απάντησε ο Καταλανός Πρόεδρος στο τελεσίγραφο του Ραχόι

Ενημερώθηκε: 12/10/17 - 00:46

Με ειρωνικό και απαξιωτικό τρόπο απάντησε αργά χθες το βράδυ ο ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν στο τελεσίγραφο του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ότι θα αφαιρέσει το αυτοδιοίκητο της περιοχής, εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρη αποκήρυξη της ανεξαρτησίας, μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες.

«Ζητάς διάλογο και απαντούν βάζοντας στο τραπέζι το 155. Καταλάβαμε», έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Πουτζδεμον, αναφερόμενος στο άρθρο του Συντάγματος, που επιτρέπει στην ισπανική κυβέρνηση να αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας.

Πάντως ο Καταλανός Πρόεδρος και με αυτήν του την τοποθέτηση απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια, στο τελεσίγραφο του Ραχόι, για το εάν θα κηρύξει ανεξάρτητη την Καταλονία.

Την Τρίτη, ο Καταλανός ηγέτης, είχε εμφανιστεί ενώπιον της τοπικής Βουλής, και είχε υπογράψει την διακήρυξη ανεξαρτησίας με βάση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, συνάμα όμως ανέστειλε την εφαρμογή της απόσχισης για λίγες εβδομάδες προκειμένου να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις με τη Μαδρίτη.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Πουτζδεμόν έστειλε ασαφή μηνύματα στην κεντρική κυβέρνηση, η οποία, όπως ήταν φυσικό, ζήτησε από τον καταλανό ηγέτη να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Σε κάθε περίπτωση εάν ο κ. Πουτζδεμόν επιμείνει να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τότε ο Ραχόι θα δρομολογήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 για πρώτη φορά στην μετά-Φράνκο ιστορία της χώρας.