Στους δρόμους χιλιάδες Καταλανοί - Παραδόθηκαν Πουτζδεμόν και τέσσερις Υπουργοί! (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Στους δρόμους χιλιάδες Καταλανοί - Παραδόθηκαν Πουτζδεμόν και τέσσερις Υπουργοί! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 05/11/17 - 18:56

Στους δρόμους βγήκαν χιλιάδες Καταλανοί ύστερα από τις σημερινές (5/11), ραγδαίες εξελίξεις που αφορούν στον αποπεμφθέντα ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν.

Κρατώντας πανό και πλακάτ με τους αξιωματούχους και τους ακτιβιστές που τέθηκαν υπό κράτηση στην Ισπανία, διαδήλωσαν σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας.

Νωρίτερα, παραδόθηκαν στη βελγική αστυνομία τόσο ο Κάρλες Πουτζδεμόν όσο και τέσσερις Υπουργοί που είχαν διαφύγει μαζί του στις Βρυξέλλες και για τους οποίους είχαν εκδοθεί ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης. Σύμφωνα με τους βελγικούς κανονισμούς, οι εισαγγελείς πρέπει να παραπέμψουν τους υπόπτους ενώπιον δικαστή, ο οποίος έχει 24 ώρες για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το ένταλμα σύλληψης. Τυχόν εφέσεις μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία μέχρι 45 ημέρες.

Αν η βελγική δικαιοσύνη αποφασίσει να τους συλλάβει τότε έχει περιθώριο 60 ημερών για να τους εκδώσει στην Ισπανία, αλλά αν οι ύποπτοι δεν ασκήσουν έφεση η διαδικασία έκδοσης μπορεί να γίνει πολύ γρηγορότερα. Πάντως, μια χώρα μπορεί να απορρίψει ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αν φοβάται ότι η έκδοση μπορεί να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα του υπόπτου.

Να θυμίσουμε πως ο Κάρλες Πουτζντεμόν το είχε σκάσει μαζί με 4 Καταλονούς υπουργούς από την Βαρκελώνη όταν ο Μαριάνο Ραχόι, έθεσε σε ισχύ το άρθρο 155 της ισπανικής νομοθεσίας, που περνούσε την απευθείας διακυβέρνηση της αυτόνομης Καταλονίας, στη Μαδρίτη, σε συνέχεια της μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας της περιοχής.

Ο δικαστής θα αποφασίσει αύριο (06/11) το πρωί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισπανία: Ραγδαίες εξελίξεις - Παραδόθηκε ο Πουτζδεμόν! (ΒΙΝΤΕΟ)