EastMed: Έπεσαν οι υπογραφές για τον μεγαλύτερο υποθαλάσσιο αγωγό

 
Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας και Ιταλίας

Ενημερώθηκε: 05/12/17 - 18:56

Ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο με την ονομασία EastMed, βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην υλοποίησή του, καθώς έπεσαν οι υπογραφές στο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία.

Αγωγός EAST MED: Φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου από το Ισραήλ

Οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας και Ιταλίας υπέγραψαν μνημόνιο Συνεργασίας κάτω υπό το βλέμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει χρηματοδοτήσει τις μέχρι τώρα μελέτες για τον υποθαλάσσιο αγωγό και δεσμεύονται πλήρως πολιτικά οι χώρες τους, ως συνέχεια της κοινής δήλωσης που υπέγραψαν τον περασμένο Απρίλιο, για την προώθηση του μεγαλεπήβολου έργου εξαγωγής φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο και τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου προς την Ευρώπη και τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για την προώθηση μιας διακρατικής συμφωνίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Τζέφρι Πάιατ: Κρίσιμο το 2018 για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την στήριξη

Την ίδια στιγμή η εγγύηση των τεσσάρων χωρών υπό την σκέπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργεί και το υπόβαθρο επενδύσεων από εταιρείες που ενδιαφέρονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο αγωγός προβλέπεται να έχει μήκος περίπου 2.000 χιλιομέτρων και σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, αναμένεται να κοστίσει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια και θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

"

Στο μεταξύ, σε μιαν άλλη σημαντική εξέλιξη, τη Δευτέρα ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, υπέγραψε την τελική άδεια για την πρώτη γεώτρηση της ιταλικής ΕΝΙ στον στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο «6». Προηγήθηκε η συγκατάθεση των υπουργών Ενέργειας, Μεταφορών και Εργασίας για τα θέματα που αφορούν σε αρμοδιότητες των Υπουργείων τους.