Ζητούν κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ και κατάργηση όλων των επιδομάτων

 
Μειώσεις μισθών εως 30% στο Δημόσιο και στους Ιδιωτικούς υπαλλήλους από τις νέες απαιτήσεις της τρόικας – Ζητούν κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ και κατάργηση όλων των επιδομάτων από την 1η Ιανουαρίου 2017

Ενημερώθηκε: 21/06/16 - 22:52

Κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ σε συνδυασμό με κατάργηση όλων των επιδομάτων βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τρόικα.

Ιδιωτικό

Δημοσίους Υπαλλήλους,

τρόικα

μειώσεις μισθών

Τρόμο για όλους τους εργαζόμενους, τόσο στον τομέα όσο και στους προκαλεί η αποκάλυψη, του Ελεύθερου Τύπου, των προαπαιτουμένων που απαιτεί η από το Φθινόπωρο.Οι απαιτήσεις αυτές, εφόσον πάρουν σάρκα και οστά, θα οδηγήσουν σε εως -30%.

Στην ουσία πρόκειται για το συμπληρωματικό μνημόνιο που έστειλαν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση και προβλέπει:

- Ρητή δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ

επιδομάτων

γάμου

τέκνων

- Κατάργηση όλων των από την Πρωτοχρονιά του 2017. Δηλαδή τις προσαυξήσεις στις τριετίες, και τα επιδόματα , , σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς οι απαιτήσεις αυτές μεταφράζονται σε μείωση μισθού κατά 30%, όπως για παράδειγμα ενός έγγαμου μισθωτού με 9 χρόνια προϋπηρεσίας.

Διάψευση από το υπ. Εργασίας

Το υπ. Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση διαψεύδοντας το σχετικό δημοσίευμα.

Όπως ανέφερε: «Σε απάντηση δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι –δήθεν- αποτελεί προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης η κατάργηση τριετιών και επιδομάτων, το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Αυτά που επικαλούνται τα δημοσιεύματα πράγματι θα συνέβαιναν αν είχαμε ακόμη κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτά προβλέπει το άρθρο 103 του νόμου 4172/2013 της Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ότι θα εφαρμόζονταν μετά τη λήξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. Με άλλα λόγια, και μετά το τέλος των μνημονίων εργασιακή ζούγκλα προετοίμαζαν για τη χώρα μας. Για τη σημερινή κυβέρνηση όμως αποτελεί θεμελιακή δέσμευση η απόκρουση παρόμοιων διατάξεων και γενικότερα η αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης. Για το λόγο αυτό, το επικαιροποιημένο μνημόνιο όχι μόνον δεν προβλέπει την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης, αλλά αντιθέτως ρητά αναφέρει ότι το θέμα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης που έχει σκοπό την πλήρη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης αυτής η Επιτροπή Ειδικών που έχει συγκροτηθεί για να υποβάλλει σχετικές προτάσεις έχει σήμερα επαφές με τους κοινωνικούς συνομιλητές που υπογράφουν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και άλλους θεσμικούς φορείς».

Ξεκίνησε τις επαφές η επιτροπή για τα εργασιακά

Ξεκίνησε σήμερα η σειρά συναντήσεων της διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά -η οποία έχει συσταθεί από κοινού από τους θεσμούς και το υπουργείο Εργασίας- με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων -και αύριο με τους εργοδοτικούς φορείς.

ομαδικών απολύσεων

κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού

Στις διμερείς συναντήσεις της θα συζητηθούν ο κατώτατος μισθός, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το θέμα των για το οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει «κόκκινες γραμμές». Η ελληνική πλευρά, επίσης, απορρίπτει ενδεχόμενο , στον ιδιωτικό τομέα, θέμα για το οποίο φέρεται να επιμένει το ΔΝΤ.

Η επιτροπή θα εκδώσει πόρισμα, το οποίο θα παραδώσει το πιθανότερο μέσα στον Σεπτέμβρη, όπου θα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα θα ευθυγραμμιστεί με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ραγδαίες αλλαγές με απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές - Η Εφορία θα αναγνωρίζει αποδείξεις δαπανών μόνο σε αγορές με κάρτες!

Σχετικά θέματα: