Ίμια - ΓΕΝ: «Kαμία σχέση με την πραγματικότητα όσα αναφέρονται στα τουρκικά ΜΜΕ» (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)

 
Ίμια - ΓΕΝ: «Kαμία σχέση με την πραγματικότητα όσα αναφέρονται στα τουρκικά ΜΜΕ» (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 29/01/18 - 16:32

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού απαντά στα τουρκικά δημοσιεύματα τα οποία ισχυρίζονται ότι τουρκικά σκάφη κατάφεραν να παρεμποδίσουν την άφιξη του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Μια ημέρα μετά, το ΓΕΝ εκδίδει επίσημη ανακοίνωση για όσα διαδραματίστηκαν το πρωί της Κυριακής (28/1), μεταξύ τριών τουρκικών πολεμικών πλοίων και της ελληνικής κανονιοφόρου «Νικηφόρος» στην οποία επέβαινε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο κος Καμμένος μετέβη στα Ίμια με την κανονιοφόρο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, μαζί με τον ΑΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα της κανονιοφόρου, για να πετάξει στεφάνι στον τόπο θυσίας των τριών ηρώων Αξιωματικών του ΠΝ Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση, Έκτορα Γιαλοψού.

Μπιναλί Γιλντιρίμ: Απειλές με αφορμή την επέτειο των γεγονότων στα Ίμια

Xτες, σύμφωνα με κύκλους από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναφερόταν πως «από τουρκικής πλευράς έγινε προσπάθεια να παρεμποδιστεί η εκδήλωση, αλλά έγιναν οι κατάλληλοι ελιγμοί από την κανονιοφόρο Νικηφόρος, η οποία τους εγκλώβισε και η ρίψη του στεφάνου έγινε ακριβώς στο σημείο όπου έπεσε το ελικόπτερο».

Στον αντίποδα, με ανακρίβεια, τουρκική ανακοίνωση σχολίαζε πως «αποτράπηκε από τις δυνάμεις του Πολεμικού μας Ναυτικού και της Ακτοφυλακής μας, η προσέγγιση στις νησίδες Καρντάκ του πλοίο του ελληνικού ΠΝ “ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ” και του πλοίου της ελληνικής Ακτοφυλακής ΛΣ-70. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να διαφυλάσσουν με αποφασιστικότητα και αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες».

Σήμερα (29/1), λοιπόν, ημέρα μετά το επεισόδιο στα Ίμια, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για όσα συνέβησαν, την ώρα που τα τουρκικά ΜΜΕ παρουσίασαν βίντεο και φωτογραφίες τα οποία έδειχναν δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, ένα ανθυποβρυχιακό περιπολικό του τουρκικού ναυτικού και ένα τουρκικό ελικόπτερο να βρίσκονται εγγύτερα στις βραχονησίδες Ίμια απ' ότι η κανονιοφόρος «Νικηφόρος» με τον Πάνο Καμμένο.

Στα Ίμια με στεφάνι ο Π. Κάμμενος - Στο «κόκκινο» η προκλητικότητα των Τούρκων (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)

Το Πολεμικό Ναυτικό επιβεβαιώνει ότι οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις επιχείρησαν να παρεμποδίσουν την προσέγγιση της ελληνικής κανονιοφόρου με τον Πάνο Καμμένο στα Ίμια αλλά τονίζει ότι όσα «αναφέρονται στα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», αν και δε διευκρινίζει τι ακριβώς απ' όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι είναι αναληθές.

Δείτε το βίντεο από το Anadolu:

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού έχει ως εξής:

«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ επιβιβάστηκαν στην κανονιοφόρο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, η οποία έπλευσε στο στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου ΠΝ21. Περί τις 10:30, εκτελέστηκε ρίψη στεφάνου και ανάλογη απόδοση τιμών στους τρεις πεσόντες Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 1996, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, έπλεαν το περιπολικό Α/Υ KAS του Ναυτικού της Τουρκίας, τα σκάφη SG81 και SG101 και ίπτατο ένα ελικόπτερο της Ακτοφυλακής της Τουρκίας. Από ελληνικής πλευράς έπλεε το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης ΡΩ (ΛΣ070) του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Κατά τον πλου της κανονιοφόρου ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στο σημείο πτώσης του ελικοπτέρου, τα τουρκικά πλοία KAS και SG81, παραβιάζοντας Εθνική Χωρική Θάλασσα, αποπειράθηκαν να παρεμποδίσουν την προσέγγιση της κανονιοφόρου στο στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου. Με κατάλληλους χειρισμούς, η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ προσέγγισε στο προκαθορισμένο σημείο.

Τα όσα αναφέρονται στα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Στη συνέχεια, η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ κατέπλευσε στη Ν. Κάλυμνο για συμμετοχή στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τους τρεις πεσόντες Αξιωματικούς του ελικοπτέρου ΠΝ21, του Δήμου Καλύμνου.

Αντιπλοίαρχος Σπυρίδων Πολλάτος ΠΝ
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ».