Βάρνα: Ηχηρό χαστούκι από ΕΕ στον φιλόδοξο Ερντογάν

 
"Πρόβατο" ο Ερντογάν στην Βάρνα

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ενημερώθηκε: 26/03/18 - 23:17

Κόλαφος σε πρώτη φάση για τον ανεξέλεγκτο Ερντογάν τα όσα ειπώθηκαν στο τραπέζι μιας από τις κρισιμότερες συνόδους μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

"

Τούσκ και Γιούνκερ ανέλαβαν τον δύσκολο ρόλο να εξηγήσουν στον μαινόμενο Ταγίπ Ερντογάν πως η ΕΕ προτίθεται να δώσει και τη δεύτερη δόση των 3 δισ. ώστε η Τουρκία να συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές από τη Συρία, αλλά δεν έμειναν εκεί, καθώς του έδωσαν να καταλάβει ότι η Ευρώπη ανησυχεί σοβαρά για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, καθώς και για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ενώ παραμένει ενωμένη πίσω από το δικαίωμα της Κύπρου για εξόρυξη φυσικού αερίου.

Ξεκίνησε η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, στην Βάρνα

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έθεσε στο τραπέζι τις σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, καθώς και για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Παράλληλα, ο κ. Τουσκ επεσήμανε ότι η ΕΕ στέκεται «ενωμένη» πίσω από την Κύπρο ως προς το δικαίωμά της να εξερευνήσει και να εξορύξει φυσικές πηγές ενέργειας στην ΑΟΖ της.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την ανησυχία της για τις ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία και ειδικά στο Αφρίν, για την κλιμάκωση της έντασης και τον εκτοπισμό πληθυσμού. Σημείωσε δε ότι πρέπει να αποφευχθεί με ευθύνη της Τουρκίας να προστατεύσει τον πληθυσμό και να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

"Πρόβατο" ο Ερντογάν, ζητάει λεφτά

Στις δηλώσεις του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε μεταξύ άλλων πως η Τουρκία κράτησε τις υποσχέσεις της τόσο σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας όσο και στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, επιμένοντας για τα 3 δισ. της ΕΕ.

Ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων. Τόνισε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, ενώ αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης.

Βέβαια, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν την ομιλία Ερντογάν με λέξεις όπως «απαίτηση» και «απειλές», ενδεικτικό του κλίματος, μιας σχεδόν παγωμένης συνάντησης.

Γιούνκερ: Ειλικρινής και ανοιχτός διάλογος

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί.

Ο Γιούνκερ επίσης ζήτησε την αποφυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών πριν από το Πάσχα