Συρία: Μπαίνουν στο «παιχνίδι» Μέι και Μακρόν - Άγρια κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας

 
Συρία: Μπαίνουν στο «παιχνίδι» Μέι και Μακρόν - Άγρια κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας

Ενημερώθηκε: 12/04/18 - 11:01

Συρία: Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να πάρουν μέρος στην πολεμική σύρραξη κατά της Συρίας την ώρα που η Ρωσία απειλεί με πόλεμο τις ΗΠΑ, για την παραμικρή συμμετοχή της, μετά την χημική επίθεση στην Ντούμα.

Η Τερέζα Μέι συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο

Τερέζα Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμένεται να ζητήσει από το υπουργικό της συμβούλιο τη να εγκρίνει την εμπλοκή των ένοπλων δυνάμεων της χώρας στη στρατιωτική δράση που αναμένεται να αναλάβει μια δυτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας και ειδικά εναντίον των υποδομών τους για την κατασκευή χημικών όπλων, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Η Βρετανία ετοιμάζεται να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις των οποίων θα ηγηθούν οι ΗΠΑ και η Γαλλία, κατά τις πληροφορίες του Sky News. Ήδη, βρετανικά υποβρύχια που μεταφέρουν πυραύλους διατάχθηκε να κινηθούν προς την Συρία και μάλιστα σε απόσταση βολής

Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα προεδρεύσει έκτακτου «πολεμικού υπουργικού συμβουλίου» σήμερα καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να μετάσχει στη στρατιωτική δράση που αναμένεται να αναλάβουν ΗΠΑ και Γαλλία εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας και ειδικά εναντίον των υποδομών τους για την κατασκευή χημικών όπλων.

Βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η Μέι δεν πρόκειται να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου για την εμπλοκή των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων στα επικείμενα πλήγματα στη Συρία, διότι θέλει να αναληφθεί δράση γρήγορα. Αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης διαφωνούν με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να επισημαίνει χθες ότι θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη των βουλευτών για ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Σχέδια δράσης παρουσίασαν στον Μακρόν

Γάλλο πρόεδρο

Τις πληροφορίες για τον μεταδίδει η Le Figaro. Η γαλλική εφημερίδα αποκαλύπτει πως ο αρχηγός των γαλλικών ενόπλεων δυνάμεων έχει ήδη παρουσιάσει σχέδια δράσης στην Συρία στον Εμανουέλ Μακρόν.

Θα χτυπήσει την Συρία… από την Συρία!

Η Le Figaro πηγαίνει… ένα βήμα παραπέρα το ρεπορτάζ της κι επικαλείται ειδικούς αναλυτές της αεροπορίες. Σύμφωνα με αυτούς, εάν εγκρίνει ο Μακρόν την στρατιωτική δράστη, το πιο πιθανό σενάριο είναι η Γαλλία να επιτεθεί στην Συρία από την γαλλική βάση Saint-Dizier. Η βάση αυτή βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Συρίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν σχετικά με την κρίση στη Συρία την Τετάρτη (11/4) και συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή, όπως γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ συνομίλησε σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη) με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τρέχουσα κρίση στη Συρία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή σχετικά με την κρίση αυτή», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία, χωρίς να προβαίνει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Πυρά ΗΠΑ-Ρωσίας

Συρία

Την ίδια ο Ρώσος πρεσβευτής στον Λίβανο Αλεξάντερ Ζασίπκιν προειδοποίησε πως «θα καταρριφθούν οποιοιδήποτε αμερικανικοί πύραυλοι ριφθούν στη ».

«Αν υπάρξει πλήγμα από τους Αμερικανούς τότε (...) οι πύραυλοι θα καταρριφθούν και ακόμη και στα σημεία από τα οποία προήλθαν οι πύραυλοι θα ριφθούν πυρά» πρόσθεσε ο Ζασίπκιν στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν το βράδυ της Τρίτης από το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ al-Manar TV.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ντόναλντ Τραμπ: Έτοιμος για επέμβαση στη Συρία

Ο Ρώσος διπλωμάτης διευκρίνισε ότι η τοποθέτησή του αυτή αναφέρεται σε σχετική δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του αρχηγού του ρωσικού γενικού επιτελείου.

Επιστρέφει τις απειλές ο Τραμπ

Τις απειλές στη Ρωσία για την κατάρρίψη οποιουδήποτε αμερικανικού πυραύλου εκτοξευτεί στη Συρία, επέστρεψε νωρίτερα την Τετάρτη με νέο μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Ρωσία απειλεί να καταρρίψει όλους τους πυραύλους που θα εκτοξευθούν στη Συρία. Να είσαι έτοιμη, Ρωσία, γιατί έρχονται, όμορφοι, νέοι και "έξυπνοι"! Δεν θα έπρεπε να είσαι σύμμαχος με ένα Δολοφονικό Κτήνος που σκοτώνει τον λαό του και το απολαμβάνει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Γκουτέρες για Συρία: Tα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ να αποτρέψουν μια κατάσταση εκτός ελέγχου

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να φροντίσουν να «αποφευχθεί» το ενδεχόμενο η κατάσταση να τεθεί «εκτός ελέγχου» στη Συρία, επικρίνοντας το τωρινό «αδιέξοδο», τονίζει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του την Τετάρτη.

«Κάλεσα τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο) για να επαναλάβω τη βαθιά ανησυχία μου για το τρέχον αδιέξοδο και να υπογραμμίσω την ανάγκη να αποφευχθεί (ο κίνδυνος) η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο», αναφέρει η ανακοίνωση του επικεφαλής του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που η απειλή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία από δυτικά κράτη κλιμακώνεται.