Σπυράκη: Η ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις

 
Σπυράκη: Η ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις

Ενημερώθηκε: 12/05/18 - 16:18

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε η Μαρία Σπυράκη στον ΣΚΑΪ μιλώντας για την απόφαση του ΣτΕ για τις συντάξεις, την ετοιμότητα της ΝΔ για ενδεχόμενες εκλογές, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για εισροή επενδύσεων που θα τονώσουν την οικονομία της χώρας.

«Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, και για αλλαγή πολιτικής χρειάζεται αλλαγή κυβέρνησης, η ΝΔ είναι έτοιμη για εκλογές… χθες» τόνισε Μαρία Σπυράκη, ενώ μίλησε και για τις εσωκομματικές εκλογές: «Όπως ξέρετε την Κυριακή έχουμε και εσωκομματικές εκλογές. 155.000 άνθρωποι ήρθαν να εγγραφούν ή ανανέωσαν την εγγραφή τους, έδωσαν τον οβολό τους -12 ευρώ. Όπως ξέρετε, το καταστατικό μας απαγορεύει περαιτέρω δανεισμό, και το ποσό αυτό βοηθάει τη Ν.Δ. εντελώς διαφανώς. Αλλά κυρίως, είμαστε αυτήν την ώρα που μιλάμε το μεγαλύτερο –επιτρέψτε μου να πω– κόμμα στην Ευρώπη το οποίο έχει εγγεγραμμένα μέλη, ενεργά μέλη, τα οποία διεκδικούν τη συμμετοχή τους στην εσωκομματική διεργασία»

«Είναι προφανώς άδικη και μη βιώσιμη η κατάσταση που διαμορφώνεται με τις συντάξεις. Δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οι συνταξιούχοι, και αυτό αφορά όλη την οικογένεια, ο παππούς και η γιαγιά ενισχύουν όλη την οικογένεια» τόνισε, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει συνταγματικές τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου.

Όσον αφορά στο σχέδιο της ΝΔ για την ανάπτυξη, είπε: Η δική μας συνταγή είναι η συνταγή της κανονικότητας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάζουν πολύ υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης απ’ ό,τι η Ελλάδα. Είναι συγχρόνως, η συνταγή της προσπάθειας να μην ποινικοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα, είναι η συνταγή της προσπάθειας να μειώσουμε τα έξοδα του Δημοσίου.

Θα σας πω ένα παράδειγμα. Η κυβέρνηση, αυτές τις μέρες, επιχειρεί να προχωρήσει στην πρόσληψη μονίμων υψηλόβαθμων στελεχών του Δημοσίου χρησιμοποιώντας κριτήρια που δείχνουν ότι προτιμά τους δικούς της ανθρώπους. Μοριοδοτεί δηλαδή τους υπάρχοντες γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Γιατί το κάνει; Για να φτιάξει ένα μηχανισμό για να ελέγχει το κράτος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ μετά τη διακυβέρνησή τους και γιατί έχουν πολλά ακόμα ρουσφέτια να τακτοποιήσουν. Τι απαντάμε σε αυτό: απλώς, δεν αναγνωρίζουμε τη διαδικασία.

Δεν θα βάλουμε τον Έλληνα συνταξιούχο, τον Έλληνα που παίρνει 500 ευρώ -και θα κληθεί να πληρώσει φόρο μετά το ’19- να πληρώσει ένα τέτοιο κράτος, ένα τόσο σπάταλο κράτος. Θα χρησιμοποιήσουμε κριτήρια, θα μειώσουμε τις θέσεις ευθύνης και κυρίως θα τους δώσουμε την ελπίδα και την προοπτική ότι μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή τους. Είτε οικογενειακά -γιατί όταν ο παππούς δει το εγγόνι να βρίσκει δουλειά και να προχωράει με βάση τα προσόντα του, και εκείνος θα είναι ικανοποιημένος- είτε φροντίζοντας τις ομάδες που δεν τα καταφέρουν.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Και είναι δική μας πολιτική. Επιτρέψτε μου να το πω και με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή. Είναι δική μας πολιτική, είναι πολιτική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και θα εφαρμοστεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τέλος, η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 30%: Το έχει εξαγγείλει. Αν έχει κάτι ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει, είναι να μην μιλήσει κανένας από μας –πόσο μάλλον ο ίδιος- με υποσχέσεις που δεν μπορούμε να τηρήσουμε. Και κυρίως, εμείς δεν δίνουμε την αίσθηση ότι έχουμε ένα καλάθι από το οποίο θα βγάζουμε δώρα. Εμείς έχουμε ένα σοβαρό, συγκροτημένο σχέδιο. Αντίθετα η κυβέρνηση τώρα αφήνει να διαρρέουν σενάρια ενώ έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό 2,6 δις εισπράξιμα.

Το ξέρετε δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ, διαβάζετε πολύ καλά τον προϋπολογισμό και το ξέρετε. Άρα τι κάνει; Απλώς κοροϊδεύει τους πολίτες. Φεύγουν και κοροϊδεύουν τους πολίτες. Και το κάνουν με πολύ μεγάλη άνεση. Εδώ το έκαναν με πολύ μεγάλη άνεση όταν ήξεραν ότι προηγούνται στις δημοσκοπήσεις και ενδέχεται να κυβερνήσουν. Γιατί να μην το κάνουν τώρα που για αυτούς δεν θα έχει κανένα κόστος;