Ονομασία ΠΓΔΜ: Εν αναμονή τηλεφωνήματος Ζάεφ σε Τσίπρα για οριστικοποίηση συμφωνίας

 
Ονομασία ΠΓΔΜ: Εν αναμονή τηλεφωνήματος Ζάεφ σε Τσίπρα για οριστικοποίηση συμφωνίας

Ενημερώθηκε: 01/06/18 - 14:09

Ονομασία ΠΓΔΜ: Mετά και από τη συνάντηση για ενημέρωση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβανόφ, δήλωσε ότι παραμένει αντίθετος στη χρήση μιας νέας ονομασίας «έναντι όλων», ενώ αύριο Σάββατο το ο αντιπολιτευόμενο και σκληρό VMRO διοργανώνει συλλαλητήριο.

Ζόραν Ζάεφ

Αυτές είναι οι δυσκολίες - αντιστάσεις που αντιμετωπίζει ο στο εσωτερικό και καθυστερούν την ανακοίνωση της συμφωνίας. Γι΄αυτό και η Αθήνα δίνει χρόνο στον Ζάεφ ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες και να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι και οι σχετικές πιέσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών στα Σκόπια προκειμένου να υιοθετηθεί η συμφωνία.

Έχοντας επίγνωση της εύθραυστης κατάστασης στα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ έχει ζητήσει και εξασφαλίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προβεί σε δηλώσεις που θα τον φέρουν σε δυσμενέστερη θέση από αυτήν που ήδη βρίσκεται.

Πιθανότατα σήμερα να γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ καλώς εχόντων των πραγμάτων θα λάβει χώρα σήμερα. Και οι δύο πρωθυπουργοί θα εξετάσουν ένα προς ένα τα σημεία πάνω στα οποία θα κληθούν να δώσουν τα χέρια. «Υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν» σχολιάζουν πηγές της κυβέρνησης, χωρίς να θέλουν να ανοίξουν άλλο τα χαρτιά τους. Όσο για το όνομα, κλειδώνει το Severna Makedonija.

Αν ο Ζόραν Ζάεφ καταφέρει να κερδίσει την εσωτερική μάχη θα υπογραφεί το Διεθνές Σύμφωνο για την αλλαγή του ονόματος στις Πρέσπες, το οποίο θα συνοδευθεί και από δημόσια δήλωση στον ΟΗΕ. Στη συνέχεια θα εγκριθεί από την Βουλή της ΠΓΔΜ και μόνο τότε η Ελλάδα θα ανάψει το πράσινο φως για να δοθεί στη γειτονική χώρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και θα δεσμευθεί πως θα συναινέσει στην ένταξη στο ΝΑΤΟ όταν θα έχει εγκριθεί η συμφωνία και στο δημοψήφισμα, το οποίο προγραμματίζεται για Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Εμφύλιος στην Εκκλησία των Σκοπίων

Εμδεικτικό της κατάστασης στη γείτονα χώρα είναι η διάψευση από τα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων της είδησης ότι η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» έστειλε επιστολή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ζητώντας την επαναφορά της σε εκκλησιαστική κανονικότητα υπό το παραδοσιακό όνομά της «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας και Πρώτης Ιουστινιανής».

Οι αντιδράσεις ανάγκασαν τον Ζάεφ να δώσει στην δημοσιότητα την επιστολή του προς τον Πατριάρχη και να αρνηθεί ότι αφαίρεσε τον όρο «Μακεδονία» από την τοπική Εκκλησία. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μίλε Μποσνιακόφσκι «ο Πρωθυπουργός Ζάεφ έστειλε μια αναφορά για την επίλυση του μακρόχρονου εκκλησιαστικού ζητήματος. Στην αναφορά, που στάλθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν ζητήθηκε να διαγραφεί η λέξη "Μακεδονία"».

Όπως μεταδίδουν, εξάλλου, Μίντια των Σκοπίων, στους κόλπους της σχισματικής Εκκλησίας ξέσπασε εμφύλιος. Τρεις επίσκοποι ζητούν συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και ψηφοφορία γι’ αυτή την απόφαση, που έγινε σε συντονισμό, όπως λένε, από τον επικεφαλής επίσκοπο Στέφανο, πρόσωπο κοντά στον πρωθυπουργό Ζάεφ. Η αρχική εντύπωση πάντως ήταν ότι πρόκειται για κίνηση υψηλής πολιτικής και σημειολογικής αξίας προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης.

Τη στήριξη στις συνομιλίες για την ονομασία της πΓΔΜ εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τη στήριξη στις συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα για την ονομασία της πΓΔΜ εκφράζουν για μια ακόμα φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες με νέα ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η επίλυση του Μακεδονικού θα συμβάλει στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση, αλλά και την εμπέδωση της ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις εν εξελίξει συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ και την επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διαφωνίας. Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες της πΓΔΜ και της Ελλάδας θα βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφωνία του ονοματολογικού για το συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» σημείωσε αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της σκοπιανής υπηρεσίας της "Φωνής της Αμερικής".