Ο Γκάλμπρειθ αποκάλυψε το σχέδιο Βαρουφάκη περί επιστροφής στη δραχμή

 
Συνταρακτικές αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκάλμπρειθ για το σχέδιο Βαρουφάκη περί επιστροφής στη δραχμή – Εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας, επαναπροσδιορισμός καταθέσεων, επιστράτευσης Δημοσίων Υπαλλήλων και κινητά σε ψυγεία ξενοδοχείων!

Ενημερώθηκε: 05/07/16 - 15:55

Ακριβώς ένα χρόνο από το δημοψήφισμα ο οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρειθ καίει τον Γιάνη Βαρουφάκη αποκαλύπτοντας το σχέδιο Β για επιστροφή στη δραχμή.

Γιάνη Βαρουφάκη

Στο βιβλίο του ο Τζέιμς Γκάλμπρειθ με τίτλο ''Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα'' αναφέρει λέξη προς λέξη το σχέδιο που προετοίμαζε από τον Μάρτιο του 2015 με εντολή του.

Το βασικό περίγραμμα του σχεδίου περιελάμβανε:

- Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

- Μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας

δημοσίων υπαλλήλων

- Επιστράτευση

- Αμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος

Νέα Δραχμή

- Επαναπροσδιορισμός των καταθέσεων σε

Σύμφωνα με τον Τ. Γκαλμπρέιθ όλα γίνονταν υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας που περιελάμβαναν ''πολεμικό'' συμβούλιο υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη, ασφαλείς επικοινωνίες με τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων ακόμα και σε ψυγεία ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, που αποκαλύπτει το σχέδιο, ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ υποστηρίζει ότι αυτοί που κλήθηκαν να το αναπτύξουν, μεγαλοποιούσαν τις δυσκολίες και παρέβλεπαν «κάποιες ευοίωνες προοπτικές».
Κατά το διάστημα της έκτακτης ανάγκης, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω προεδρικού διατάγματος, είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης.
Για την εισαγωγή νέου νομίσματος, όμως, θα έπρεπε να τροποποιηθεί και το καταστατικό της ΤτΕ. Με βάση το σενάριο του Σχεδίου Β, για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος. Για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές.

Κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα, υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν οι υπουργοί Aμυνας και Εσωτερικών. Θα ήταν αναγκαίο να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων, ενώ οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία), θα έπρεπε να επιστρατευθούν.
Κατόπιν θα έπρεπε να ακολουθήσει διάγγελμα του πρωθυπουργού που θα ανακοίνωνε τη μετάβαση στο νέο νόμισμα και εντολή για εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων.

Πάντως ο γνωστός οικονομολόγος δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Σχέδιο δεν εφαρμόστηκε.
«Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου», σημειώνει.

Ο Γκάλμπρεϊθ επιχειρεί μία ''αγιογράφηση'' του Βαρουφάκη περιγράφοντας τον ως ''μια πρωτεϊκή φωνή που μιλούσε με μοναδική δύναμη και σαφήνεια γι' αυτά που συνέβαιναν στην πατρίδα του''.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές του βιβλίου στην επικοινωνία της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ.
''Υπάρχει η αίσθηση εδώ ότι οι ΗΠΑ είναι οι πολυτιμότεροι σύμμαχοι της Ελλάδας λόγω σύγκλισης συμφερόντων και ότι το ΔΝΤ είναι ενδεχομένως ο δεύτερος πολυτιμότερος σύμμαχος εν μέρει λόγω της επιρροής που ασκούν σ' αυτό η κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Κογκρέσο''.

Μάλιστα ο Γκαλμπρέιθ εμφανιζόταν δυσαρεστημένος από την αποστολή του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, ενώ διαμαρτυρόταν για τη συνεργασία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας τον ως ''εχθρικό και τελείως εκτός γραμμής σε σχέση με τη δήλωση του προέδρου Ομπάμα''.

 Ρέγκλινγκ: Πάνω από 100 δισ. Ευρώ κόστισε στην Ελλάδα ο Βαρουφάκης

Σχετικά θέματα:

Βαρουφάκης: Λαθροκυνηγός και ξεδιάντροπος ο Στουρνάρας

Καθημερινή

Πηγή