Κτηματολόγιο: Πρόστιμα με βάση τις αντικειμενικές το 2020

 
Κτηματολόγιο: Πρόστιμα με βάση τις αντικειμενικές το 2020

Ενημερώθηκε: 07/11/19 - 09:04

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα αρχίσουν να ενεργοποιούντα τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες που δεν δήλωσαν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο.

Κωστής Χατζηδάκης

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος, , το ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν οι πολίτες θα είναι ανάλογο της αξίας της ακίνητης περιουσίας αλλά και της καθυστέρησης που υπέδειξαν στην υποβολή της αίτησης.

Αυτό σημαίνει πως όποιος ιδιοκτήτης καθυστερήσει και έχει μεγαλύτερη περιουσία θα πληρώσει μεγαλύτερο πρόστιμο από έναν άλλο που έχει μικρότερη. Και όποιος, για παράδειγμα, καθυστερήσει τρία χρόνια θα πληρώσει περισσότερα από αυτόν που θα καθυστερήσει τρεις μήνες.

Σημειώνεται ότι η αξία των ακινήτων θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές τιμές που ισχύουν για κάθε περιοχή. Ο υπουργός Περιβάλλοντος δεν ξεκαθάρισε το πότε ακριβώς θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα. Προειδοποίησε ωστόσο τους ιδιοκτήτες ακινήτων πως έχουν όλο τον απαιτούμενο χρόνο προκειμένου να δηλώσουν στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία τους.

Οσον αφορά τα πρόστιμα, το ΥΠΕΝ έχει δεσμευτεί πως δεν θα προβεί αυτόματα στην ενεργοποίησή τους παρά το γεγονός πως υπάρχει ο σχετικός νόμος (2308/1995) που παραμένει ως σήμερα ανενεργός. Σε κάθε περίπτωση, κανένας πολίτης δεν πρόκειται να χάσει την περιουσία του επειδή καθυστέρησε να δηλώσει το ακίνητό του στο Κτηματολόγιο. Εκείνο όμως που θα συμβεί είναι πως δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει εκ των πραγμάτων όσο εύκολα νομίζει την ιδιοκτησία του. «Θα ταλαιπωρείται κάθε φορά που θα θέλει να μεταβιβάσει ή να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου του» εξηγούν.

Τίθεται το ερώτημα: τι μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες στις περιοχές που έχει λήξει η προθεσμία για τη συλλογή των δηλώσεων ή έχουν «μπλοκάρει» τα γραφεία των αναδόχων από τη μεγάλη προσέλευση της τελευταίας στιγμής; Μέχρι την ενεργοποίηση των προστίμων, οι ιδιοκτήτες μπορούν να δηλώσουν τα ακίνητά τους ακόμη και εκπρόθεσμα.

Σημειώνεται πως το Κτηματολόγιο σε μια προσπάθεια να μην μπλοκάρει το σύστημα έδωσε τη δυνατότητα στους αργοπορημένους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό εκπρόθεσμης προσέλευσης, δηλαδή στην ουσία να κλεινουν ένα ραντεβού στο μέλλον.

Μέτρα από ΥΠΕΝ

Σε τρεις δέσμες μέτρων σχεδιάζει να προχωρήσει το ΥΠΕΝ:

Πρώτον, άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην καλύτερη λειτουργία του Κτηματολογίου, στην άμεση στελέχωσή του με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό. Για το σκοπό αυτό δρομολογείται άμεση η επιστροφή των δικηγόρων που απομακρύνθηκαν εξαιτίας της αχρείαστης αλλαγής του νομικού καθεστώτος του Κτηματολογίου καθώς και η πρόσληψη όσων υπαλλήλων χρειαστούν, μέσω ΑΣΕΠ φυσικά και σε συνεννόηση με τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, για τη στελέχωση των κατά τόπους κτηματολογικών γραφείων του Φορέα.

Δεύτερον, «πάμε σε εφαρμογή σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών που θα διευκολύνουν τον πολίτη στις υποθέσεις του με το Κτηματολόγιο».

Τρίτον, «προχωρούμε σε παρεμβάσεις που αξιοποιούν επαγγελματίες, όπως μηχανικούς και δικηγόρους, για την ταχύτερη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Δρομολογείται, για παράδειγμα, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η υλοποίηση του θεσμού του διαπιστευμένου μηχανικού, που ισχύει άλλωστε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

Τέλος, παρατείνεται μέχρι το 2022 η μετεξέλιξη των υποθηκοφυλακείων σε κτηματολογικά γραφεία.

Προθεσμίες

Στις 29 Νοεμβρίου λήγουν οι προθεσμίες για τις Περιφερειακές Ενότητες:

Καστοριάς – Φλώρινας, Μαγνησίας – Σποράδων (υπόλοιπο), Εύβοιας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας – Κορινθίας, Σάμου – Χίου – Ικαρίς, Αιγίου.

Παράλληλα, 18 Δεκεμβρίου λήγουν για Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, ενώ 2 Ιανουαρίου 2020 λήγει η Λήμνος – Λέσβος και 22 Ιανουαρίου η Π.Ε. Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.