Έρχεται στη Βουλή ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ

 
Έρχεται στη Βουλή ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ

Ενημερώθηκε: 17/05/20 - 02:05

Στη βουλή έρχεται τις επόμενες ημέρες ο διαγωνισμός για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Η ηλικία των πλοίων είναι από 22 έως 28 έτη και με την αναβάθμιση τους θα αυξηθεί η επιχειρησιακή τους ζωή για τουλάχιστον 25 χρόνια. Το κόστος του προγράμματος θα φθάσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Αν ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών, που είναι από τα βασικά οπλικά συστήματα του Πολεμικού μας Ναυτικού, αν ξεκινήσει φέτος, θα ολοκληρωθεί το 2024, ώστε με τις σημερινές γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα το Πολεμικό Ναυτικό καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο λόγω της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, των εξελίξεων στο ενεργειακό πεδίο της κυπριακής και της ελληνικής ΑΟΖ αλλά και της σύρραξης στη Λιβύη.

Στελέχη του Ναυτικού εκτιμού΄ν ότι η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ έπρεπε να είχε ξεκιμήσει από καιρό, καθώς η κατάσταση στο Πολεμικό Ναυτικό, από πλευράς μέσων, χαρακτηρίζεται «οριακή».

Διαβάστε ακόμα: Τέσσερα θανατηφόρα ελικόπτερα ΜΗ-60R αγοράζει το Πολεμικό Ναυτικό μας - Τρομάζει το οπλοστάσιο τους (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Η Ελλάδα διαθέτει 4 φρεγάτες τύπου MEKO-200HN:

- Ύδρα (F 452)

- Σπέτσαι (F 453)

- Ψαρά (F 454)

- Σαλαμίς (F 455)

Είναι εξοπλισμένα με:

- Ναυτικό πυροβόλο Mk45 (127mm)

- Σύστημα Καθέτου Εκτόξευσης (VLS) με δυνατότητα βολής αντιαεροπορικών βλημάτων RIM-7 Sparrow

- Κάνιστρα με δυνατότητα βολής πυραύλων θαλάσσης-θαλάσσης RGM-84 Harpoon

- Σωλήνες τορπιλών Mk32

- Αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα Phalanx Mk15 CIWS

- Επίσης φέρουν ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk ικανό για αποστολές επιτήρησης και προσβολής θαλάσσιων στόχων.

Έρχεται στη Βουλή ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ

Στόχος του προγράμματος είναι να υπάρξει αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων μάχης, των αισθητήρων και των ραντάρ, τα οποία είναι απαραίτητα για την αναβάθμισης της ισχύος των πλοίων αυτών.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 12 βασικά υποσυστήματα του πλοίου, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου συστήματος μάχης CMS, ενός νέου 3D ραντάρ που θα αντικαταστήσει το παλιό DA-08, νέου ραντάρ πλοήγησης, νέων ενδοεπικοινωνιακών συστημάτων, νέου ESM που θα αντικαταστήσει το παλιό δίκτυο συνδέσεων δεδομένων AR-700, Link-16 και την εγκατάσταση συστήματος προειδοποίησης με λέιζερ.

Ακόμα προβλέπεται να εγκατασταθεί το νέο ηλεκτροοπτικό σύστημα Miltech TDR-10.

Το νέο σύστημα CMS έχει ως υποψήφια συστήματα τα ακόλουθα: Thales TACTICOS, Lockheed Martin CMS330, Saab 9LV Mk4 και Naval Group SETIS.

Οι υποψήφιοι για το νέο 3D ραντάρ είναι τα συστήματα: Saab Sea Giraffe AMB ή 4Α, Thales NS100 ή SMART-S Mk2 και Hensoldt TRS-4D.

Τα νέα ραντάρ πλοήγησης έχουν ως υποψήφια τα συστήματα: SharpEye, Pathfinder, SCOUT Mk3, VisionMaster FT, SCANTER, κλπ.

Το νέο ESM έχει ως υποψήφια συστήματα τα ακόλουθα: Saab SME-250, Thales Vigile, Harris ES-3601/3701, Elbit ELISRA, Rafael C-PEARL.

Το σύστημα λέιζερ θα είναι είτε των εταιρειών Saab ή Elbit το πιθανότερο.

Θα τοποθετηθεί ένα νέο σύστημα COMINT (πιθανόν Thales Altesse), που θα αντικαταστήσει το παλιό Telegon 10, ενώ τα συστήματα APECS II (συστήματα ECM) θα παραμείνουν ανέπαφα ή θα τοποθετηθούν παρόμοια συστήματα με αυτά των εκσυγχρονισμένων φρεγατών.

Επίσης υπάρχει πιθανότητα αναβάθμισης και του συστήματα εγγύς α/α άμυνας Phalanx CIWS στην τελευταία διαμόρφωση 1B 2.