Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα παρασημοφορήσει, αύριο, τον εθνικό ευεργέτη Ιάκωβο Τσούνη

 
ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΟΥΝΗΣ

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΥΕΘΑ

Ενημερώθηκε: 23/02/21 - 14:25

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα παρασημοφορήσει αύριο (24/2) στις 14:00 με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής τον 97χρονο εφοπλιστή βετεράνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Ιάκωβο Τσούνη, για την σημαντική προσφορά του στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η παρασημοφορηση του είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 16 Φεβρουαρίου, αλλά είχε ακυρωθεί λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Ο Ιάκωβος Τσούνης έχει δωρίσει στον Ελληνικό Στρατό όλη του την περιουσία, ενώ η συνεισφορά του στην Άμυνα και τις υποδομές της ανέρχεται στα 23 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν διατεθεί κυρίως για ανακαινίσεις πτερύγων και κλινικών σε στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας. Παράλληλα, ο κ. Τσούνης έχει προχωρήσει στη δωρεά 60 αποβατικών πλοίων στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ έχει διαθέσει όλη του την ακίνητη και κινητή περιουσία στο στράτευμα.

«Ο πιο σπουδαίος για μένα είναι ο πατριώτης. Όχι εκείνος που έχει λεφτά, όχι εκείνος που έχει τιμητικές διακρίσεις! Δίχως πατρίδα, ούτε ο πλούτος, ούτε η δόξα ούτε οι χαρές υπάρχουν» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξη του ο κ. Τσούνης.

Τον περασμένο Ιούνιο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επέδωσε ξίφος στον Υποστράτηγο επί τιμή (Υπτγο ε.τ.) Ιάκωβο Τσούνη, για την αναγνώριση των διακεκριμένων υπηρεσιών του προς τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Υπτγος ε.τ. Ιάκωβος Τσούνης είναι απόγονος των Λονταίων και Πετμεζαίων, πολεμιστών της Εθνεγερσίας του 1821 ενώ και ο ίδιος πολέμησε σε ηλικία 16 ετών στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940 – 41, όντας έτσι ο νεότερος βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με διεθνή αναγνώριση. Για τη συνολική προσφορά του στην πατρίδα το 2018, έλαβε τη Διαμνημόνευση του Αστέρα Αξίας και Τιμής και τον Απρίλιο του 2020 κατόπιν γνωμάτευσης του ΣΑΓΕ και προτάσεως του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου του απονεμήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα η ιδιότητα του Εφέδρου Αξιωματικού, βαθμού Υποστρατήγου επί τιμή.