Παρατείνεται το lockdown - Πίεση στην Οικονομία

 
Παρατείνεται το lockdown - Πίεση στην Οικονομία

Ενημερώθηκε: 25/02/21 - 09:20

Την παράταση του lockdown προανήγγειλε χθες κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας πως η απότομη αύξηση των κρουσμάτων, που καταγράφηκε ειδικά στην Αττική, «εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου».

Το ερώτημα που τίθεται βεβαίως είναι τι διάρκειας θα είναι η παράταση, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο τις τελευταίες ημέρες για παράταση δύο βδομάδων. Οι αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή, ενώ σήμερα η σύσκεψη των λοιμωξιολόγων θα λάβει χώρα υπό τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, σε μία προσπάθεια να εντοπιστεί, όσο αυτό είναι εφικτό, η αιτία που οδήγησε, δύο εβδομάδες μετά την αυστηροποίηση των μέτρων, στην άνοδο των κρουσμάτων.

Σκληρό lockdown για την Αρκαδία

Την ίδια ώρα, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, την Τετάρτη, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά και κατόπιν ομόφωνης εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η μεν ΠΕ Αρκαδίας εντάχθηκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ενώ ο δε Δήμος Ναυπλιέων εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Τα περιοριστικά μέτρα έχουν ισχύ από σήμερα Πέμπτη 25/02/2021 και ώρα 06.00 έως Δευτέρα 01/03/2021 και ώρα 06.00. Ενδεχόμενη παράταση ή άρση των μέτρων θα επαναξιολογηθεί από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 κατά την επόμενη συνεδρίασή της. Σύμφωνα με πηγές από την Πολιτική Προστασία, στην Αρκαδία, οι περισσότερες συρροές κρουσμάτων έχουν να κάνουν με τους εργασιακούς χώρους.

Πίεση και στην Οικονομία

Η συνέχιση των περιοριστικών μέτρων δημιουργεί επιπλέον πίεση στην οικονομία, καθώς κάθε εβδομάδα που περνάει με την αγορά κλειστή, το κόστος υπολογίζεται σε 400-500 εκατ. ευρώ και τα κρατικά αποθέματα είναι πεπερασμένα. Αυτό οδηγεί σε μια πιο συντηρητική επιλογή. Σε πρώτη φάση, είναι πιθανόν να έχουμε παράταση των περιορισμών για όλη την επόμενη εβδομάδα και νέες αποφάσεις την επόμενη Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός εξάλλου, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, θέλησε να δώσει και μια νότα αισιοδοξίας, καθώς γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως οι αντοχές των πολιτών είναι πλέον πολύ λίγες. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στον εμβολιασμό, ο οποίος πηγαίνει πολύ καλά, και είπε πως πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας, κάτι που θα γίνει με τη δημιουργία τείχους ανοσίας. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε τη συνδρομή και των υπουργών, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσηλωμένοι στα μέτρα τα οποία ξέρουμε ότι δουλεύουν», προσθέτοντας πως «έχουμε όμως αυτή τη στιγμή πραγματικά στα χέρια μας ένα όπλο το οποίο δεν είχαμε πριν από κάποιους μήνες και αυτό είναι το όπλο του εμβολιασμού».