Επίσημο αίτημα των Τούρκων στις ΗΠΑ για αγορα F-16 Viper και εκσυγχρονισμό 80 ακόμα F-16

 
Επίσημο αίτημα των Τούρκων στις ΗΠΑ για αγορα F-16 Viper και εκσυγχρονισμό 80 ακόμα F-16

Ενημερώθηκε: 06/10/21 - 13:01

Η Τουρκία βλέποντας την ψαλίδα να ανοίγει επικίνδυνα πάνω από το Αιγαίο μετά την απόκτηση από την χώρα μας των γαλλικών μαχητικών Rafale και με την αναβάθμιση, που είναι σε εξέλιξη, των 83 F-16 στην έκδοση Viper αποφάσισε να αντιδράσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό υπουργείο Άμυνας απέστειλε στις ΗΠΑ επιστολή εκδήλωση ενδιαφέροντος (LoR) για την απόκτηση 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 (Viper) καθώς και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80 F-16 επίσης στην έκδοση Viper.

ης 

Η κίνηση αυτή των τούρκων στοχεύει αρχικά στον εκσυγχρονισμό του αεροπορικού τους στόλου καθώς μετά την αποπομπή τους από το πρόγραμμα των μαχητικών 5γενιάς F-35, λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400, κινδυνεύουν να μείνουν με παλαιότερης τεχνολογίας μαχητικά, την ίδια ώρα που η Ελλάδα εξασφαλίζει την κυριαρχία της στους αιθέρες με τα υπερσύγχρονα ραντάρ των Rafale και F-16 Viper και τα νέας τεχνολογίας όπλα που φέρουν αυτά.

Παράλληλα με την κίνηση αυτή η Άγκυρα κάνει ένα πρώτο βήμα προσέγγισης προς την Ουάσιγκτον, δείχνοντας ότι υπάρχει ακόμα χώρος για να τα «ξαναβρούν».

Απομένει να δούμε ποια θα είναι η απάντηση των ΗΠΑ καθώς είναι πολύ πιθανό αν αρνηθούν ο Ερντογάν θα στραφεί ολοκληρωτικά προς την Ρωσία. Από την άλλη αν δεχθούν είναι βέβαιο ότι θα ζητήσουν ανταλλάγματα και μένει να δούμε ποια θα είναι αυτά. Επίσης κάποιος μπορεί να υποθέσει, λαμβάνοντας υπόψη την τουρκική πονηριά, ότι μέσω της αγοράς νέων αεροσκαφών και την αναβάθμιση των υπολοίπων η Τουρκία προσπαθεί να αναθερμάνει τις αμυντικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και να ξαναμπεί στο πρόγραμμα των F-35.

Τέλος δεν αποκλείεται η πρόταση αυτή των τούρκων να αποτελεί και ένα μέτρο πίεσης προς την Ρωσία, που εμφανίζεται αλαζονική στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις τους, αφού με αυτό τον τρόπο της δείχνουν ότι δεν αποτελεί την μοναδική «σανίδα σωτηρίας» και ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές.