«Αν δεν μας δώσετε F-16 θα πάρουμε ρωσικά μαχητικά» απειλεί τις ΗΠΑ η Τουρκία

 
«Αν δεν μας δώσετε F-16 θα πάρουμε ρωσικά μαχητικά» απειλεί τις ΗΠΑ η Τουρκία

Ενημερώθηκε: 19/10/21 - 13:09

Η Τουρκία φαίνεται ότι δεν έμαθε από το πάθημα με τους πυραύλους S-400 και τις συνέπειες που υπέστη από την αγορά τους και συνεχίζει να απειλεί ότι αν οι ΗΠΑ δεν της επιτρέψουν να προχωρήσει στην αγορά νέων F-16 Viper τότε θα στραφεί και πάλι προς την Ρωσία για την ενίσχυση της Πολεμικής της Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), στον οποίο μάλιστα οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει προσωπικά κυρώσεις, σε δηλώσεις του στο τουρκικό κανάλι NTV είπε: «Αν οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν την συμφωνία για τα F-16 μετά από όσα έγιναν με τα F35, η Τουρκία δεν θα μείνει χωρίς εναλλακτική λύση, καθώς μπορεί να εξεταστεί ξανά το ζήτημα της απόκτησης των ρωσικών μαχητικών Su-35 and Su-57».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που προσπαθούν να πουλήσουν τα νέα F-16 στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για τις πληρωμές ύψους 1,4 δις δολαρίων που έγιναν για το πρόγραμμα των F-35, από το οποίο τελικά αποβλήθηκε η Τουρκία. Το πιο πιθανό είναι ο Ερντογάν να τα είπε αυτά με στόχο το εσωτερικό του ακροατήριο αφού σύμφωνα με το Reuters η Άγκυρα είναι αυτή που ζήτησε τα F-16, αποστέλλοντας μάλιστα στις ΗΠΑ και την επίσημη επιστολή ενδιαφέροντος (LoR).

Είναι φανερό πως η Τουρκία προσπαθεί να εκβιάσει τις ΗΠΑ προσπαθώντας να της ρίξει την ευθύνη για μια τυχόν νέα αγορά οπλικών συστημάτων από την Ρωσία. Παρόμοια τακτική είχε ακολουθήσει και με τους S-400 όπου ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε να τους αγοράσει αφού οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να της πουλήσουν τους πύραυλους Patriot.