Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Βουνάσας και οι Μακεδονομάχοι

 
Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Βουνάσας και οι Μακεδονομάχοι

Ενημερώθηκε: 31/03/22 - 22:29

Σαρανταέξι χιλιόμετρα νοτιανατολικά της πόλης των Γρεβενών, στις ρίζες των Καμβουνίων όρων, βρίσκεται το χωριό Παλιουριά, Στα εδαφικά όρια του χωριού ανήκει η Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας, η επονομαζόμενη και «Μπουνάσια».

Ονομάστηκε έτσι γιατί είναι κτισμένη κοντά στη ψηλότερη κορυφή των Καμβουνίων, τη Μπουνάσια, ή Βουνάσα (υψόμετρο 1000μ).

Το μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας, όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι χάριν συντομίας, ιδρύθηκε το έτος 1148. Για την ανέγερση τόσο του ναού όσο και των βοηθητικών κτισμάτων (κελιά, φούρνος, μαγειρεία και άλλα) εργάστηκαν αφιλοκερδώς οι πιστοί της γύρω περιοχής.

Άκμασε το 18 αιώνα, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό μοναχών. Σε χειρόγραφο της Μονής Βαρλαάμ γίνεται αναφορά για τη Μονή της Μπουνάσας ως γυναικείας μονής στις αρχές του 17ου αιώνα, που, όμως, μετράπηκε σε ανδρώα το 18ο αιώνα.

Το μοναστήρι στην περίοδο, κυρίως, της Τουρκοκρατίας έχει να επιδείξει μεγάλη αντιστασιακή δράση. Εδώ ζήτησαν πολλές φορές καταφύγιο ξακουστοί Μακεδονομάχοι, όπως ο Παύλος Μελάς και ο Θεόδωρος Ζιάκας. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το μοναστήρι επί Τουρκοκρατίας ήταν και κρυφό σχολειό.

Το μοναστήρι γιόρταζε δύο φορές. Η πρώτη γιορτή γινόταν την 25η Μαρτίου, οπότε γιόρταζε το όνομα του Μοναστηριού, και η άλλη το Δεκαπενταύγουστο, οπότε γιόρταζε η Παναγία, προστάτιδα της Ιεράς Μονής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ