Πόλεμος στην Ουκρανία - 47η ημέρα - Όλες οι εξελίξεις

 
Πόλεμος στην Ουκρανία - 47η ημέρα - Όλες οι εξελίξεις

Ενημερώθηκε: 11/04/22 - 20:55

Πόλεμος στην Ουκρανία - 47η ημέρα: Κυοφορούνται στρατιωτικές αλλά και διπλωματικές εξελίξεις σε πολλαπλά επίπεδα.

Στο επιχειρησιακό κομμάτι το ενδιαφέρον στρέφεται στην ανατολική Ουκρανία και την επικείμενη γενική επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς. Σχεδόν 2,5 χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν χθες από Ντόνετσκ, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια. Το Χάρκοβο φαίνεται να είναι ο κεντρικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων πλέον, πέρα από το Ντονμπάς.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα στο Χάρκοβο και το Μικολάιβ. Σφυρίζουν από τις 6 το πρωί σε όλη σχεδόν την Ουκρανία οι σειρήνες για ενδεχόμενο αεροπορικό βομβαρδισμό. Έχουν ήδη ηχήσει σε Κίεβο, Λβιβ, Ντνίπρο και Ζαπορίζια, μεταξύ άλλων.

Πρώην διοικητής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στη Συρία ορίστηκε νέος επικεφαλής της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περάσει σε αντεπίθεση στα νότια, ορμώμενοι από το Μικολάιβ και απειλούν πλέον τα περίχωρα της Χερσώνας, της μόνης κύριας πόλης που έχουν καταφέρει να καταλάβουν οι Ρώσοι στις 46 πρώτες ημέρες του πολέμου.

Στους 57 ανήλθαν οι νεκροί από την πυραυλική επίθεση στο Κραματόρσκ.

Με σκληρές εκφράσεις ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τους Ρώσους για ψεύδη, βασανισμούς και δειλία, ενώ υποστήριξε ότι ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας πολεμικές ενέργειες στα ανατολικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε την Κυριακή ότι προσδοκά «διαπραγματευτική ενίσχυση» με δυτικά όπλα.

Η ΕΕ επεξεργάζεται ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική στήριξη προς το Κίεβο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι η Ουκρανία χρειάζεται άμεση οικονομική βοήθεια καθώς ο πόλεμος θα συρρικνώσει κατά 45% την οικονομία της.

Φινλανδία και Σουηδία θα ενταχθούν στο NATO το καλοκαίρι υποστηρίζει η εφημερίδα Times.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ αναμένεται στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.