Μονή Χρυσοβαλάντου, κοντά στον όσιο Δαβίδ στη Βόρεια Εύβοια

 
Μονή Χρυσοβαλάντου, στη Βόρεια Εύβοια

Ενημερώθηκε: 28/07/22 - 03:46

Σε πολύ μικρή απόσταση από τη Μονή Οσίου Δαβίδ στη Βόρεια Εύβοια και μόλις 5 χλμ. από τα Ήλια, δεσπόζει το μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στην Οσία Ειρήνη τη Χρυσοβαλάντου.

Πρόκειται για την πρώτη μονή της Οσίας Ειρήνης που λειτουργεί με το νέο, Ιουλιανό ημερολόγιο.

Η μονή είναι χτισμένη σε καταπράσινη πλαγιά,(πλέον το πράσινο έχει καταστραφεί από τις καταστροφικές φωτιές το 2021) πάνω ακριβώς από τις παιδικές κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Χαλκίδος. Αποτελεί μετόχι της Μονής Αγίου Γεωργίου Ηλίων, με δύο εσωτερικά παρεκκλήσια κοσμημένα με βυζαντινές αγιογραφίες. Στον ελαιώνα της μονής υπάρχει παλαιά εκκλησία του Ταξιάρχου Μιχαήλ, η οποία έχει ανακαινισθεί.

Εκτός από την εσωτερική εκκλησία της Οσίας Ειρήνης, υπάρχουν ακόμα δύο εσωτερικά παρεκκλήσια, αφιερωμένα στον Όσιο Ονούφριο τον Ασκητή, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 12 Ιουνίου, και στον Άγιο Ιώβ τον Πολύαθλο, ο οποίος εορτάζει στις 6 Μαΐου. Και στα δύο αυτά παρεκκλήσια μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει τις υπέροχες βυζαντινές αγιογραφίες με τις οποίες κοσμούνται.

Στον ελαιώνα της μονής υπάρχει η παλαιά εκκλησία του Ταξιάρχου Μιχαήλ, παλαιού μετοχίου της Μονής Ηλίων, πλήρως ανακαινισμένη. Η εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ταξιάρχου στις 8 Νοεμβρίου. Θεωρείται ο προστάτης άγιος του γύρω χώρου, εξού και η ονομασία της περιοχής (Ταξιάρχης Ηλίων).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ