Ξεκίνησε η ψηφοφορία για τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές

 
dimopsifisma

Ενημερώθηκε: 23/09/22 - 10:13

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στις ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται πλήρως ή εν μέρει από τη Μόσχα τα δημοψηφίσματα ενσωμάτωσης στη Ρωσία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μια ψηφοφορία την οποία η Ουκρανία και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει "ψευδοδημοψήφισμα".

Η διαδικασία, που ξεκίνησε στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται στις αυτονομιστικές, φιλορωσικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Η εκλογική επιτροπή των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, στα ανατολικά, διευκρίνισε ότι «για λόγους ασφαλείας», το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κατ’ ουσίαν από πόρτα σε πόρτα, «μπροστά στα σπίτια» και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο την τελευταία ημέρα, δηλαδή στις 27 Σεπτεμβρίου.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρείται προαποφασισμένο και θα οδηγήσει σε μια de facto προσάρτηση των περιοχών από τη Ρωσία. Το 2014, στο αντίστοιχο δημοψήφισμα στην Κριμαία το 97% των ψηφοφόρων δήλωσε υπέρ της προσάρτησης.

Η Ρωσία θεωρεί ήδη το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ ως ανεξάρτητα κράτη. Η Ουκρανία και η Δύση, από την άλλη πλευρά, θεωρούν ότι όλα τα τμήματα της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων έχουν καταληφθεί παράνομα.

Η Μόσχα δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές τις οποίες αναμένεται να προσπαθήσει να προσαρτήσει, με περίπου μόνο το 60% της περιοχής του Ντονέτσκ και το 66% εκείνης της Ζαπορίζια να κατέχονται από τον ρωσικό στρατό.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και «υπ’ αριθμόν 2» στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε μέσω του Telegram ότι οι αυτονομιστικές επαρχίες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, που συναποτελούν τη λεκάνη του Ντονμπάς, καθώς επίσης και η Χερσώνα και η Ζαπορίζια «θα ενσωματωθούν στη Ρωσία».

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως τα δημοψηφίσματα θα λάβουν χώρα και πως «δεν υπάρχει επιστροφή». «Οι δημοκρατίες του Ντονμπάς (το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ) και άλλα εδάφη θα γίνουν δεκτές στη Ρωσία».

Πρόσθεσε πως η προστασία όλων των εδαφών θα ενισχυθεί σημαντικά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και πρόσθεσε: «Η Ρωσία έχει ανακοινώσει πως όχι μόνο δυνατότητες επιστράτευσης, αλλά και οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, περιλαμβανομένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων και όπλων τα οποία βασίζονται σε νέες αρχές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτή την προστασία».

Το Κίεβο αναφέρει ότι η Ρωσία σκοπεύει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων ως ένα δείγμα λαϊκής στήριξης και μετά θα τα χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να προχωρήσει στην προσάρτηση των εδαφών, όπως έγινε και με την Κριμαία.

Ο δήμαρχος του Λουχάνσκ Σεργκέι Χαϊντάι υποστήριξε σε μια ανάρτησή του στο Telegram ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαναγκάζουν τους κατοίκους των υπό ρωσική κατοχή περιοχών να ψηφίσουν, ενώ παράλληλα τους απαγορεύουν να απομακρυνθούν από την περιοχή μεταξύ 23 και 27 Σεπτεμβρίου.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, οι κατακτητές δημιουργούν ένοπλες ομάδες για να περιφέρονται στα σπίτια και να αναγκάζουν τους ανθρώπους να συμμετάσχουν στο λεγόμενο «δημοψήφισμα»», είπε.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο δήμαρχος του Λουχάνσκ, σε οριμένες περιοχές, τους απειλούν ότι όσοι δεν λάβουν μέρος στα δημοψηφίσματα θα απολυθούν αυτόματα από τις εργασίες τους

Παράλληλα, τα δημοψηφίσματα έχουν καταδικάσει διεθνείς ηγέτες όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όπως επίσης και το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ