Κιβωτός του κόσμου: Σαρωτικοί έλεγχοι σε δομές σε όλη την Ελλάδα - Απόπειρες ωμού εκφοβισμού μαρτύρων

 
kivotos kosmou antonios

Ενημερώθηκε: 27/11/22 - 10:56

Έκπληξη και πλήθος ερωτημάτων προκαλούν οι θλιβερές εικόνες από τα πεταμένα ρούχα σε ποτάμι στην Πωγωνιανή, (και στην είσοδο του χωριού) τα οποίο λέγεται ότι προέρχονταν από δωρεές στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Σύμφωνα με αυτοψία της ΕΡΤ, εντοπίστηκαν σε δύο σημεία, σακούλες με παιδικά ρούχα και παπούτσια.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι δικαστικές και αστυνομικές έρευνες για τη στοιχειοθέτηση των καταγγελιών κακοποίησης και ασέλγειας σε βάρος παιδιών από στελέχη στην Κιβωτό του Κόσμου, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις σχετικά με το αποτέλεσμα του οικονομικού ελέγχου σε όλες τις δομές της Οργάνωσης.

Η Εισαγγελία Βόλου, παρήγγειλε τρίτη προκαταρκτική έρευνα μετά τις καταγγελίες για κακοποιητική συμπεριφορά στο Διμήνι. Ο ίδιος πάντως ο πατέρας Αντώνιος διαψεύδει μέσω των δικηγόρων του τις καταγγελίες, επισημαίνει ότι θα λάμψει η αλήθεια και δηλώνει ότι είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση της δικαιοσύνης

Σύμφωνα με την Καθημερινή, πρόβλημα στην εξέλιξη της έρευνας προέκυψε από τη «διαρροή» της κατάθεσης του 19χρονου ο οποίος κατήγγειλε ασέλγεια από κορυφαίο στέλεχος της δομής.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται η «Κ», η διαρροή της κατάθεσης έχει ήδη οδηγήσει σε ταυτοποίηση καταγγελλόντων, υπάρχουν όμως αναφορές για απόπειρες εκφοβισμού των ίδιων και άλλων πιθανών μαρτύρων, ενώ μέχρι στιγμής η δημοσιότητα που δόθηκε φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά και για άλλους νυν ή πρώην τροφίμους οι οποίοι αναζητούνται για να εισφέρουν τις δικές τους εμπειρίες. Για τις αρμόδιες αρχές δεν χάθηκε μόνο το στοιχείο του αιφνιδιασμού, αλλά μοιάζει να κλονίστηκε και η εμπιστοσύνη απέναντί τους.

Μετά τη δημοσίευση της κατάθεσης του 19χρονου ακολούθησε η αποκάλυψη της ταυτότητάς του σε φίλους και γνωστούς του με τους οποίους δεν είχε μοιραστεί όσα είχε καταγγείλει. Ο ίδιος αιφνιδιάστηκε, καθώς του είχαν δοθεί τα εχέγγυα ότι δεν πρόκειται να εκτεθεί δημοσίως η μαρτυρία του. Εύκολα έγινε η ταυτοποίησή του και από άλλους τροφίμους ή στελέχη της «Κιβωτού», μέσω των λεπτομερειών που είχαν γνωστοποιηθεί στα ΜΜΕ, καθώς δημοσιεύθηκαν στοιχεία για την οικογένειά του, αλλά και όλες τις δομές στις οποίες είχε βρεθεί. Οπως αναφέρεται στην «Κ» από το περιβάλλον του 19χρονου, δημοσιογράφοι επικοινώνησαν με φίλους ή γνωστούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας τη βοήθειά τους για να τον προσεγγίσουν, αποκαλύπτοντας όμως με αυτή την κίνηση την ταυτότητά του σε όλο τον κοινωνικό του περίγυρο, ακόμη και σε άτομα που αγνοούσαν τι είχε συμβεί.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του 19χρονου, το γεγονός ότι δεν έγινε σεβαστή η αρχή της μυστικότητας της προδικασίας και η έμμεση γνωστοποίηση της ταυτότητάς του έχουν ήδη οδηγήσει σε απόπειρες αποδόμησής του, «ώστε να παρουσιαστεί ως αναξιόπιστος ή αλήτης».

Ο καταγγέλλων καθώς και άλλα πρόσωπα τα οποία έχουν μιλήσει φέρεται να έχουν λάβει απειλητικά μηνύματα. Ενα εξ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τους αποκαλεί «ψευδομάρτυρες». «Κοιτάξτε τον ουρανό, θα του κάνετε παρέα», φέρεται να αναγράφεται σε ένα από τα μηνύματα. «Αυτή τη φορά δεν θα είναι κανένας να σε σώσει, γιατί το χέρι που ευεργετεί δεν το δαγκώνεις», αναφέρει άλλο.

Οι απόπειρες και το κλίμα εκφοβισμού που έχουν αναφερθεί στην «Κ» δεν στοχεύουν μόνο σε νυν ή πρώην τροφίμους που έχουν ήδη καταθέσει ή μιλήσει σε δημοσιογράφους, αλλά φέρεται να στρέφονται και προς παιδιά τα οποία θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» και για τα οποία υπάρχει η υποψία ότι θα μπορούσαν κάποια στιγμή να προβούν σε καταγγελίες. Παράλληλα, τουλάχιστον δύο νέοι οι οποίοι είχαν εντοπιστεί ως πιθανοί μάρτυρες διστάζουν αυτή τη στιγμή να καταθέσουν για να μη βρεθούν στην ίδια θέση με τον 19χρονο και δουν αποσπάσματα ή αυτούσιες τις καταθέσεις τους να κυκλοφορούν στα ΜΜΕ.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνης Ελευθεριάνος, έχει ήδη παρέμβει για το ζήτημα και έχει διατάξει έρευνα για να διαπιστωθεί πώς και από ποιους διέρρευσε η κατάθεση του 19χρονου. Η «Κ» είχε δημοσιεύσει ότι, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, άλλος μάρτυρας φέρεται να έχει καταθέσει ότι δέχθηκε προτάσεις και ότι του προσφέρθηκαν ανταλλάγματα για να μην προχωρήσει σε καταγγελίες.

Πηγές: ΕΡΤ / Καθημερινή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ