Τα φαβορί για αρχιεπισκοπή Κύπρου

 
mitropolites kupros

Ενημερώθηκε: 28/11/22 - 07:40

Mε όρους και κινήσεις που παραπέμπουν έντονα σε εκλογές πολιτικών ,συνεχίζονται στην Κύπρο οι προσπάθειες των έξι υποψηφίων μητροπολιτών για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους.

Το τελευταίο διάστημα πολλές είναι οι δημοσκοπήσεις που γίνονται και οι οποίες δείχνουν ότι προηγείται καθαρά ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιους με τους Πάφου Γεώργιου και Ταμασσού Ησαΐα να ακολουθούν, ενώ ο Κωνσταντίας Βασίλειος εξελίσσεται σε υπολογίσιμη δύναμη.

Ο μεγάλος αγώνας των επιτελείων εστιάζει στον περιορισμό της αποχής και στον επηρεασμό των ξένων υπηκόων οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους των ενοριών. Παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες για τη συγκρότηση συμμαχιών με στόχο την εξασφάλιση της πλειονότητας των μελών της Ιεράς Συνόδου στην τελική εκλογή.

Να θυμίσουμε ότι έχουν θέσει υποψηφιότητα οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Κωνσταντίας Βασίλειος, Λεμεσού Αθανάσιος, Ταμασού Ησαiας ο Μόρφου Νεόφυτος και Κυρηνείας Χρυσόστομος.

Μέχρι στιγμής τα «στρατόπεδα» έχουν διαμορφωθεί γύρω από τρία πρόσωπα:

Τους λεγόμενους Αρχιεπισκοπικούς αυτούς δηλαδή που θεωρούνται συνεχιστές της γραμμής του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Β ´. Η πτέρυγα αυτή είναι η πολυαριθμότερη αλλά είναι διασπασμένη σε πολλά μέρη.

Οι ομάδες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι οι εξής:

Η ομάδα των Αρχιεπισκοπικών. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν οι: Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Κιτίου Νεκτάριος, Κυρηνείας Χρυσόστομος, Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος, Τριμυθούντος και Λευκάρων Βαρνάβας, Επίσκοπος Αρσινόης Παγκράτιος, Επίσκοπος Χύτρων Λεόντιος, Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος και ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος. Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος είχε ζητήσει από τους Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιο και Κωνσταντίας Βασίλειο να αποσυρθούν και να τον στηρίξουν. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό και στη συνέχεια ο Καρπασίας αποσύρθηκε από την υποψηφιότητα.

Η ομάδα των Αθανασιακών, αυτών που υποστηρίζουν τον Λεμεσού Αθανασίου είναι μικρότερη αλλά ο ίδιος ο μητροπολίτης προηγείται στις προτιμήσεις των πιστών αν και θεωρείται φιλορώσος. Στην ομάδα αυτή ανήκουν: Επίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος της Μητρόπολη Λεμεσού, Νεαπόλεως Πορφύριος και Αμαθούντος Νικόλαος.

Η ομάδα γύρω από τον μητροπολίτη Ταμασσού: Σε αυτή συμμετέχουν οι μητροπολίτες Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος και Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας. Αν και αρχικά ήταν πιο κοντά στη Μόσχα παρά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πλέον έχει εγκαταλείψει τη σκληρή γραμμή και ταυτίζεται με την απόφαση του μακαριστού Χρυσόστομου υπέρ της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας.

Τέλος, μόνος του κινείται ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος ο οποίος έρχεται τελευταίος στις δημοσκοπήσεις. Το περίεργο με τον Μόρφου είναι ότι έχει υποστηρικτές σε όλες τις ορθόδοξες χώρες όχι όμως και στην Κύπρο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ