Παπαδόπουλος: Αυξημένες οι πιθανότητες για ισχυρούς σεισμούς εντός του 2023

 
Αυξημένες πιθανότητες για πάνω από 6 Ρίχτερ μέσα στο 2023

Ενημερώθηκε: 08/01/23 - 22:01

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφορικά με τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στη Λέσβο. 

«Είμαστε πιο κοντά στο σενάριο τα 4,9 R στη Λέσβο να ήταν ο κύριος σεισμός» επισήμανε ενώ τόνισε ότι αυτό που τον φοβίζει είναι ότι «η μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται σε χερσαίο περιβάλλον, όπως και το βεβαρημένο ιστορικό σε σεισμούς της περιοχής». 

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στην πιθανότητα να σημειωθεί στην χώρα μας ένας μεγάλος σεισμός της τάξεως των 6 Ρίχτερ, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα κατά μέσον όρο κάθε χρόνο έχουμε και από ένα σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ ή και παραπάνω.

Είμαι περισσότερο αισιόδοξος

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε «σήμερα είμαι λίγο περισσότερο αισιόδοξος από ότι ήμουν χθες λίγο μετά την έναρξη του φαινομένου, έχω αρχίσει επιστημονικά να αισθάνομαι ότι πάμε αρκετά καλά. Δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που θα πούμε ναι, εντάξει, έληξε το φαινόμενο. Όμως είμαστε κάπως πιο κοντά σε αυτό το σενάριο από ότι ήμασταν χθες» ανέφερε.

Συνέστησε στους κατοίκους «υπομονή και ψυχραιμία» αν και παραδέχτηκε πως είναι δύσκολο με τους συνεχείς μετασεισμούς. Επίσης, συνέστησε σε αυτούς «τους λίγους, που έχουν κάποιες μικρές βλάβες στο χώρο κατοικίας ή στο χώρο εργασίας, να πάρουν τη γνωμάτευση, τη συμβουλή ενός μηχανικού είτε από το Δήμο ή αν κάποιος βιάζεται ακόμα και από ιδιώτη μηχανικό»

Καθησυχαστικός και για τον σεισμό στην Εύβοια

«Ειδικά στα Ψαχνά, η μετασεισμική ακολουθία το λέω ευθέως, είναι μετασεισμική, προχωράει ομαλά και φυσιολογικά στις άλλες δύο εστίες, γιατί έχουμε τρεις εστίες εκεί ενεργοποιημένες παράλληλα, στο Λιμνιώνα – Βλαχιά που είναι στο βορειοανατολικό άκρο περίπου και το άλλο που είναι στο νότιο τμήμα, εξακολουθούμε να τις παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή ξεχωριστά» ανέφερε

Τα τρία αυτά σημεία είναι ξεχωριστά «παρόλο που μπορεί να υποκρύπτεται ένας μηχανισμός που διήγειρε την μία μετά την άλλη, αλλά αυτό είναι μια επιστημονική υπόθεση», όπως υπογράμμισε.

«Άρα και εκεί χρειάζεται προσοχή. Ο Εγκέλαδος κρύβει πολλά μυστικά, πολύπλοκα φαινόμενα» επισήμανε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ