Δύο Αρχηγοί, δύο πορείες, δύο απολογισμοί πεπραγμένων

 
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΣ /EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 26/01/23 - 23:08

Πραγματοποιήθηκαν στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη Αττικής και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, οι τελετές παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων των Αρχηγών ΓΕΣ και ΓΕΝ αντίστοιχα, όπου ο μεν Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης παρέδωσε στον νέο Αρχηγό Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη, ο δε Ναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ στον Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ.

Τώρα λοιπόν που οι δύο πρώην Αρχηγοί αποτελούν τη ζώσα Ιστορία των Κλάδων τους, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε τι παρουσίασαν οι ίδιοι ως επιτεύγματα των τριετούς διάρκειας αρχηγιών αμφοτέρων, όπως οι ίδιοι την παρουσίασαν κατά την ανάγνωση των τελευταίων Ημερήσιων Διαταγών τους, στη διάρκεια των τελετών παράδοσης – παραλαβής.

Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Ο πρώην Α/ΓΕΣ Στρατηγός Χ.Λαλούσης υπογράμμισε τα εξής:

Χαρακτηρισμός του 2023 ως έτος υγείας, άθλησης και υγιεινούς διατροφής του προσωπικού, αποδεικνύοντας εμπράκτως πως το ανθρώπινο δυναμικό μας είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της μέριμνάς μας.

Παρουσίαση του τεράστιου έργου που έγινε και αφορά στις συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού μας, με τη βελτίωση των εγκαταστάσεων των στρατοπέδων και με την κατασκευή οικημάτων στέγασης, ξενώνων, βρεφονηπιακών σταθμών και τη βελτίωση των λεσχών, των πρατηρίων και των ΚΑΑΥ.

Κατασκευή των νέων φυλακίων σε Γαύδο, Στρογγύλη, Οθωνούς και το Επιτηρητικό Φυλάκιο 5 στη Βύσσα του Βορείου Έβρου, την ηλεκτροδότηση ορισμένων και την επαύξηση των δυνατοτήτων επιτήρησης των φυλακίων με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και την ανακαίνιση του μεγαλύτερου αριθμού αυτών.

Αναφορικά με την επιχειρησιακή ετοιμότητα, επισημάνθηκε η βελτίωση του συστήματος διοίκησης και έλεγχου, με την αναβάθμιση των χώρων και των επικοινωνιακών δυνατοτήτων όλων των Κέντρων Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ), καθώς και την κατασκευή μεγάλου αριθμού κωλυμάτων και έργων οχύρωσης.

Βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ασφάλεια κίνησης του προσωπικού μας, εξοπλίζοντας τις Μονάδες με μεγάλο αριθμό σύγχρονων λεωφορείων και οχημάτων.

Σημαντική αναβάθμιση της λειτουργίας, του ιατρικού εξοπλισμού και των υποδομών των Στρατιωτικών Νοσοκομείων.

Ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών με άλλες χώρες, πραγματοποιώντας ένα μεγάλο αριθμό ασκήσεων - συνεκπαιδεύσεων με συμμαχικούς στρατούς και εταίρους για πρώτη φορά, οι οποίες ήταν αμοιβαία επωφελείς και προέβαλαν τις δυνατότητες του Ελληνικού Στρατού.

Ολοκλήρωση ενός σημαντικού αριθμού εξοπλιστικών προγραμμάτων υψηλής τεχνολογίας.

Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για έγκριση και χρηματοδότηση των υπολοίπων που έχουν προγραμματιστεί και που επαυξάνουν καταλυτικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την τεχνολογική υπεροχή του Ελληνικού Στρατού.

Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στη Διοικητική Μέριμνα και ειδικά στη συντήρηση και υποστήριξη των οπλικών συστημάτων, βελτιώνοντας το μηχανισμό συντήρησης με προτεραιότητα τα στρατιωτικά εργοστάσια.

Εκποίηση ενός μεγάλου αριθμού άχρηστων υλικών

Εκσυγχρονισμός του οικονομικού – λογιστικού συστήματος.

Αναβάθμιση στις υποδομές και στην ακαδημαϊκή και στρατιωτική εκπαίδευση των Στρατιωτικών Σχολών, που έλαβε και διεθνή χαρακτήρα, εφόσον το επίπεδο του κάθε Στρατού εξαρτάται από την ποιότητα της παιδείας, της μόρφωσης και από τις ικανότητες των ηγητόρων του.

Κάλυψη των μεγάλων οικονομικών αναγκών του Στρατού, όχι μόνο από τις δυνατότητες του λειτουργικού προϋπολογισμού, αλλά και με αξιοποίηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ, ΠΔΕ), όπου σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, στην αγορά μηχανημάτων Μηχανικού, αλλά και στον εξοπλισμό των στρατιωτικών νοσοκομείων με σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, με παράλληλη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των κτιρίων του Στρατού.

Απόλυτα επιτυχής αντιμετώπιση της υβριδικής απειλής του Μαρτίου 2020, όπου η Ελλάδα δέχθηκε αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη πίεση από μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά χερσαία σύνορά μας, στην περιοχή του Έβρου.

Απόλυτα επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, στο σκέλος που αφορούσε τις Ένοπλες Δυνάμεις, ιδίως τον Στρατό Ξηράς, χάρη στο υγειονομικό προσωπικό του Στρατού που έδειξε αξιοθαύμαστη αυταπάρνηση, υπερέβαλε εαυτόν και στήριξε άοκνα και αγόγγυστα την Πολιτεία στο δύσκολο έργο της.

Απόλυτα επιτυχής συμμετοχή του Στρατού στην αντιμετώπιση της ελληνοτουρκικής κρίσης του καλοκαιριού του 2020 στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου η αντίδραση ήταν άμεση και αποφασιστική, θέτοντας το Στρατό σε κατάσταση ετοιμότητας, γεγονός που συνέδραμε καθοριστικά στην υλοποίηση αξιόπιστης αποτροπής.

Καθοριστική συνδρομή στον τομέα της πολιτικής προστασίας, για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, καθώς και με υγειονομική υποστήριξη και αεροδιακομιδές. Χαρακτηριστικά από το 2020 μέχρι τέλος του 2022 τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, εκτέλεσαν πτητικό έργο 2.500 ωρών διακομίζοντας 1.200 ασθενείς.

Από την πλευρά του ο πρώην Α/ΓΕΝ Ναύαρχος Στυλ.Πετράκης ΠΝ συμπεριέλαβε στα επιτεύγματα της τριετούς αρχηγίας του τα εξής: 

  • Την ενίσχυση του Στόλου με τρεις νέες φρεγάτες FDI-HN, κλάσης «Κίμων», από τις οποίες οι δύο πρώτες βρίσκονται ήδη σε διάφορες φάσεις κατασκευής.
  • Την ενίσχυση του Στόλου με δύο επιπλέον Πλοία Γενικής Υποστήριξης
  • Με τις δύο τελευταίες πυραυλακάτους κλάσης «Ρουσσέν», (τις ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και ΤΠΚ «ΒΛΑΧΑΚΟΣ»).
  • Με τέσσερα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ), τύπου MK-V και ένα πέμπτο, το ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής ΣΑΠ τύπου «Αγήνωρ».
  • Την προμήθεια επτά ελικοπτέρων MH-60R
  • Την εν συνεχεία υποστήριξη (Follow-On-Support/FOS) των ελικοπτέρων S-70.
  • Την προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια τύπου «Type-214»
  • Την προμήθεια ηλεκτρονικών αντιμέτρων κατά τορπιλών.
  • Τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου MEKO-200HN και πρόσκτησης νέων κορβετών. Δύο εξαιρετικά υψηλής βαρύτητας εξοπλιστικά προγράμματα για το ΠΝ, για τα οποία οι σχετικές εισηγήσεις έχουν ήδη λάβει τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την έναρξη υλοποίησης τους.

Βαίνουν προς υλοποίηση και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα και δράσεις όπως:

  • Η πρόσκτηση τεσσάρων παράκτιων περιπολικών τύπου “Island” και πέντε ναρκοθηρευτικών τύπου “Alkmaar”.
  • Η διενεργούμενη αναβάθμιση των υποδομών του ΠΝ
  • Η συνέχιση του προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό των Αεροσκαφών Ναυτικής Επιτήρησης.
  • Η αναβάθμιση του Συστήματος Επιτήρησης, που στο σύνολό τους ενισχύουν σημαντικά τις δυνατότητες του ΠΝ.
  • Υλοποίηση σειράς δράσεων για τη στήριξη των στελεχών και των οικογενειών τους, όπως η κατασκευή νέων κατοικιών στον οικισμό του Ναυστάθμου Κρήτης και την ανακαίνιση οικημάτων στη Ναυτική Βάση Κανελλόπουλος.
  • Αξιοποίηση κάθε ευγενικής προσφοράς προς το ΠΝ και σε αυτές τις δράσεις εντάσσονται τόσο οι ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις των Ναυτικών Νοσοκομείων Αθηνών και Κρήτης όσο και η κατασκευή του Αμφιθεάτρου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
  • Ανάδειξη και αναγνώριση της ιδιαιτερότητας των συνθηκών εργασίας για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή, με την εξαγγελία από τον Πρωθυπουργό, που αφορά στη θέσπιση επιπλέον αμοιβής, για την υλοποίηση της οποίας αναμένεται η απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση.

«Ιχνηλάτης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ