Άντονι Μπλίνκεν: «Kalispera Greece» - Συνάντηση με Κυριάκο Μητσοτάκη (ΒΙΝΤΕΟ)

 
μπλινκεν

Ενημερώθηκε: 20/02/23 - 19:39

«Καλησπέρα Ελλάδα» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Στην ίδια ανάρτησή του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισήμανε πως είναι η πρώτη του επίσκεψη, ως υπουργός Εξωτερικών, στη «γενέτειρα της δημοκρατίας»

Παράλληλα, ο Άντονι Μπλίνκεν διαμήνυσε ότι «μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προωθούν τους κοινούς μας στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κι ακόμη πιο πέρα».

Ο Άντονι Μπλίνκεν στις 19:30 συναντηθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σειρά παίρνουν αύριο Νίκος Δένδιας και Αλέξης Τσίπρας.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να βρεθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, η Ανατολική Μεσόγειος, με ξεχωριστή παράμετρο την Τουρκία, ενεργειακά ζητήματα, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως σημειώνουν πηγές του Μαξίμου στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Αθήνα αναγνωρίζεται ως μία περιφερειακή δύναμη που προασπίζεται τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και η επίσκεψη Μπλίνκεν επιβεβαιώνει την αναβάθμιση του ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα ως ένας αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν την διατήρηση των ήπιων τόνων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η Τουρκία να μην επανέλθει στην εμπρηστική ρητορική του προηγούμενου διαστήματος.

Ελλάδα και ΗΠΑ επιθυμούν επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με την Δύση, αλλά το ζητούμενο είναι πόσο ειλικρινές είναι αυτό από την πλευρά της Άγκυρας. Η ελληνική διπλωματία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι αυτό περνά μέσα από την αποκλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.


Αύριο, Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, ο Άντονι Μπλίνκεν θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών υπουργός Νίκος Δένδιας

Συγκεκριμένα στις 8:45 οι δύο υπουργοί θα κηρύξουν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών.

Κατόπιν, θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, ενώ στις 10:30 θα λάβουν χώρα κοινές δηλώσεις στον Τύπο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021.

Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει η συνάντηση του με τον αρχηγο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα

Στο πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνεται και ξενάγησή του στην Αρχαία Αγορά.

Στη συνέχεια, ο Άντονι Μπλίκεν θα συναντηθεί με μέλη της των ομάδων έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ που επέστρεψαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας. Ακολούθως, θα εγκαινιάσει την επέκταση του κτιρίου της πρεσβείας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ