Η αποκλειστική συνταγή του thepressroom για αυτή την εβδομάδα είναι μία μεταξένια και πολύ αρωματική σούπα από την Ταϊλάνδη με το όνομα Tom Kha Gai. Η συλλαβή kha στο όνομα αυτού του πιάτου, σημαίνει galangal, το οποίο είναι ρίζα με μια γήινη γεύση μπαχαρικών που η γεύση της συγκρίνεται με το τζίντζερ.
Όμως στην πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική σε γεύση και αίσθηση. Χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες και όταν μαγειρεύεται απελευθερώνει ταυτόχρονα θαυμάσια αρώματα λεμονιού και πιπεριού. Μπορείτε να την προμηθευτείτε σε καταστήματα με ασιατικά είδη διατροφής.
Η Tom Kha Gai είναι μία σούπα που τρώγεται ευχάριστα τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι.
Για 4 άτομα
ΥΛΙΚΑ
2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
1 στήθος κοτόπουλο
4-5 μανιτάρια
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κομμάτι γκαλάνγκαλ
1 κομμάτι τζίντζερ
1 στικ lemongrass
2 καυτερές πιπεριές τσίλι
1 ζωμός κότας
1 ντομάτα
Χυμό από ½ λάιμ
300 ml γάλα καρύδας
2 κουταλιές της σούπας fish sauce (δίνει μια νότα, αλλά μπορεί και να παραλειφθεί)
1 κουταλιές του γλυκού καστανή ζάχαρη
Κόλιανδρο
1 ποτήρι νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε σε μπουκιές το κοτόπουλο, ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια, τα φρέσκα κρεμμύδια, το τζίντζερ,το γκάλανγκαλ και την πιπεριά τσίλι. Αφαιρούμε από τις ντομάτες τους σπόρους και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Ψιλοκόβουμε και το λέμονγκρας.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα σπορέλαιο και σοτάρουμε το κοτόπουλο και όλα τα λαχανικά που ψιλοκόψαμε, εκτός από την ντομάτα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα καρύδας, το ζωμό, την ντομάτα, την fish sauce, την καστανή ζάχαρη και τον χυμό λάιμ.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 10-15'.
Σερβίρουμε με φρέσκο κόλιανδρο.
Συνταγή του chef: Zouhir Khaled
Chef στο: A little taste of home