Η δήλωση του Αρχηγού των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστράτηγου Εγιάλ Ζαμίρ, ότι ο στρατός «προετοιμάζεται για έναν πόλεμο-έκπληξη» προκάλεσε έντονη ανησυχία στην περιοχή, καθώς ερμηνεύθηκε ως προειδοποίηση για πιθανή κλιμάκωση σε άλλα μέτωπα, όπως τα σύνορα με τον Λίβανο.
Την ίδια ώρα, κατά την επίσκεψή του στη Γάζα, ο Ζαμίρ χαρακτήρισε τη γραμμή από την οποία αποσύρθηκε ο IDF στο πλαίσιο της εκεχειρίας (Yellow Line) ως «νέο σύνορο», υπονοώντας μακροπρόθεσμη στρατιωτική παρουσία σε τμήματα του παλαιστινιακού θύλακα.
Η ανησυχία που προκάλεσε η δήλωση του Ζαμίρ ήταν ιδιαίτερα αισθητή στην Τουρκία, όπου ο αρθρογράφος και πρώην διευθυντής της φιλοκυβερνητικής Yeni Şafak, Ιμπραήμ Καραγκιούλ, ερμήνευσε το σχόλιο ως έμμεση απειλή κατά της Άγκυρας.
Ο Καραγκιούλ, εκφράζοντας μια ευρύτερη τάση στον τουρκικό φιλοκυβερνητικό Τύπο, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι:
- Σχεδιάζει «περιφερειακό πόλεμο»: Υποστήριξε ότι το Τελ Αβίβ σχεδιάζει επιθέσεις στη Συρία, ή ακόμα και πλήγματα εντός τουρκικού εδάφους, με απώτερο στόχο να εμπλέξει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε σύγκρουση με την Τουρκία.
- Επιδιώκει τη διάσπαση της Συρίας: Κατά τον Καραγκιούλ, το Ισραήλ επιδιώκει τη διάσπαση της Συρίας μέσω συνεργασίας με τους Κούρδους του YPG, μία εξέλιξη που θα οδηγούσε σε ευθεία σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ.
- Χρησιμοποιεί Ελλάδα και Κύπρο ως «εργαλεία»: Ο τουρκικός Τύπος αντιμετωπίζει κάθε ισραηλινή στρατιωτική κίνηση μέσω του πρίσματος πιθανής απειλής, συνδέοντάς την με εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία παρουσιάζονται ως «εργαλεία» του Ισραήλ στο πλαίσιο ενός υποτιθέμενου αντιτουρκικού μετώπου.
Αν και δεν υπάρχουν επίσημες ενδείξεις ότι η δήλωση του Ζαμίρ στόχευε την Τουρκία, η έντονη καχυποψία της Άγκυρας έναντι του Τελ Αβίβ είναι υπαρκτή και βασίζεται σε διαχρονικές γεωπολιτικές διαφορές:
Στήριξη στη Χαμάς και Αντι-ισραηλινή ρητορική: Η Τουρκία, υπό τον Ερντογάν, έχει υιοθετήσει έντονα αντι-ισραηλινή ρητορική, ιδίως μετά τον πόλεμο στη Γάζα, και διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με τη Χαμάς. Αυτό θεωρείται από το Ισραήλ ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή.
Πολιτική στη Συρία και τους Κούρδους: Η στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία κατά του YPG και η επιδίωξη του ελέγχου περιοχών κοντά στα σύνορα του Γκολάν, ενισχύουν την ισραηλινή ανησυχία για την αστάθεια στα βόρεια σύνορά του.
Ενεργειακές Συμμαχίες (EastMed): Η σύσφιξη των σχέσεων του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, ερμηνεύεται στο Τελ Αβίβ ως αναγκαία απάντηση στην επιθετική τουρκική πολιτική και τις διεκδικήσεις στην περιοχή.
Το άρθρο του Καραγκιούλ, συνεπώς, καταδεικνύει τον φόβο της Τουρκίας ότι μία νέα σύγκρουση στη Συρία, με επίκεντρο το YPG, θα μπορούσε να την συμπαρασύρει σε ευθεία αντιπαράθεση με το Ισραήλ.