Κυπριακό-Τουρκικός Τύπος:Κρίσιμη Διάσκεψη-Η μπάλα είναι στην Άγκυρα και την Αθήνα

 
Κυπριακό-Τουρκικός Τύπος:Κρίσιμη Διάσκεψη-Η μπάλα είναι στην Άγκυρα και την Αθήνα

Ενημερώθηκε: 10/01/17 - 13:26

Στο περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού εστιάζουν σήμερα το ενδιαφέρον τους οι αρθοργράφοι του Τουρκικού Τύπου, ασχολούμενοι με τη διάσκεψη της Γενεύης, όπου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δμοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί διασταυρώνουν τα "ξίφη" τους.

Επικαλούμενος διιπλωματικές πηγές, ο Σεφά Καραχασάνμ ανταποκριτής της Μιλιέτ, αναφέρει ότι η κρίση που προέκυψε χθες κατά τη συζήτηση για το περιουσιακό οφείλεται στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της ε/κ πλευράς, καθώς προέβαλαν ενστάσεις σε όσα είχαν συμφωνήσει προηγουμένως Ακιντζί και Αναστασιάδης. «Σύμφωνα με διπλωμάτη 'οι Ε/Κ μια παίζουν τον καλό αστυνομικό και μια τον κακό'».

Ένα άλλο σημείο αντιπαράθεσης κατά τον Καραχασάν ήταν και οι συμμετέχοντας στην 5μερή διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου. Ο Ακιντζί αντέδρασε στο γεγονός της συμμετοχής μελών του συμβουλίου ασφαλείας, λέγοντας χαρακτηριστικά «τι δουλειά έχει η Κίνα στην Κύπρο;». Τέλος κατά την άποψη του Τούρκου δημοσιογράφου, η 5μερής στις 12/1 θα διεξαχθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, αν και ο Τ/Κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, φέρεται να είπε στον Ερντογάν ότι «αν συμμετείχατε κι εσείς θα ήταν καλύτερα».

Ο γνωστός Τούρκος αρθρογράφος, Φικρέτ Μπιλά, επικαλείται στη Χουριέτ τη φράση και ενστερνίζεται τη θέση ενός Τούρκου πρέσβη, του Τουγκάι Ουλούτσεβίκ, ότι η Κύπρος αποτελεί εθνικό ζήτημα για την Τουρκία από το 1950. Ειδικά μετά την ανακάλυψη του φυσικού αερίου γύρω από το νησί η στρατηγική σημασία της Κύπρου ενισχύθηκε.

Στόχος –σύμφωνα με τον Τούρκο πρέσβη- της Ελλάδας και της ε/κ πλευράς είναι η αποχώρηση της Τουρκίας από την Καρπασία με την υποστήριξη της Ε.Ε., των ΗΠΑ και της Αγγλίας.
Το άρθρο καταλήγει ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με αυτό που υποστηρίζει χρόνια η τουρκική πλευρά, δηλ. στο πλαίσιο της πολιτικής ισότητας.

Η μπάλα είναι στην Άγκυρα και την Αθήνα για το Κυπριακό

Η αρθρογράφος Μπαρτσίν Γινάντς της Χουριέτ Ντέιλ Νιους εκτιμά ότι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο, Ακιντζί και Αναστασιάδης, χρειάζονται την ενθάρρυνση της Άγκυρας και της Αθήνας, καθώς και της διεθνούς κοινότητας, καθώς είναι ευαίσθητοι στην αντίδραση που θα δείξουν οι λαοί τους.

Όσον αφορά την Άγκυρα, η Γινάντς γράφει ότι «η Τουρκία άφησε τα χέρια του Μουσταφά Ακιντζί ελεύθερα. Βεβαίως η στάση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν είναι σημαντική. Οι φήμες ότι δεν θα πάει μάλλον στη Γενεύη δεν είναι καλό σημάδι. Την ώρα που είναι ο πιο μη δημοφιλής ηγέτης στην Ευρώπη, θα είναι εύκολο να κατηγορήσουν τον Ερντογάν. Αλλά και η έλλειψη ενθάρρυνσης από την πλευρά της Αθήνας είναι επίσης αποθαρρυντική, καθώς καλλιεργείται το αίσθημα στην Τουρκία ότι οι υποχωρήσεις πρέπει να γίνουν μόνο από την τουρκική πλευρά».
Κατά την άποψη της Γινάντς, Ερντογάν και Τσίπρας μπορούν μόνο να συμφωνήσουν στο θέμα των εγγυήσεων. «Μία φόρμουλα που θα περιλαμβάνει έναν μειωμένο αριθμό Τούρκων στρατιωτών για ένα μικρό διάστημα, μετά το τέλος του οποίου το θέμα θα επανεξεταζόταν, ίσως θα ήταν μία φόρμουλα που θα μπορούσε να λειτουργήσει», εκτιμά η αρθρογράφος. «Θα ήταν κρίμα οι συνομιλίες να αποτύχουν επειδή η ελληνική πλευρά επιμένει στο τέλος των εγγυήσεων με ούτε ένα Τούρκο στρατιώτη στο νησί». καταλήγει.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της εφημερίδας 'Τακβίμ', Μπουλέντ Εραντάτς, «το μέλλον της Κύπρου τώρα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα το καθορίσει. Τον τελευταίο λόγο στην Κύπρο θα τον πει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η Κύπρος δεν είναι μόνο η Κύπρος. Βρίσκεται στο κέντρο μίας παγκόσμιας στρατηγικής. Δεν είναι μόνο το μέλλον των δύο κοινοτήτων που πρέπει να καθοριστεί. Πρόκειται για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, για το πώς θα διαμορφωθεί η Μέση Ανατολή, ποια θα είναι η διεθνής δύναμη της Ρωσίας, ποια θα είναι η έκβαση στο συριακό και εν τέλει οι ευρω-τουρκικές σχέσεις».

Ο αρθρογράφος συνεχίζει λέγοντας ότι η Κύπρος είναι το κλειδί για τη στρατηγική σημασία της ανατολικής Μεσογείου αλλά και η περιουσία/προίκα της Νέας Τουρκίας τα επόμενα 100 χρόνια. Γι' αυτό καταλήγει οι εγγυήσεις της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστούν.

Η Ζεϋνέπ Γκιουρτζανλί, γράφει στη Σοζτζού (αριστερή αντιπολιτευτική εφημερίδα) ότι το πιο κρίσιμο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις που γίνονται εδώ και 3 χρόνια είναι το θέμα των εγγυήσεων της Τουρκίας. Η ε/κ πλευρά θέλει να καταργηθούν, ενώ η τουρκική το απορρίπτει. Αναφέρει ότι και η Αγγλία είναι έτοιμη να αποσυρθεί ως εγγυήτρια χώρα. Η αρθρογράφος κάνει μία γενική καταγραφή των θεμάτων του Κυπριακού, ώστε να ενημερώσει το αναγνωστικό της κοινό –θα λέγαμε- για το είναι αυτό που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Γενεύη.