Αμερικανικό υποβρύχιο φέρεται να βρίσκεται πίσω από το πλήγμα που δέχθηκε νωρίτερα σήμερα ιρανικό πολεμικό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Σρι Λάνκα, σύμφωνα με δηλώσεις τριών Αμερικανών αξιωματούχων στο πρακτορείο Reuters.
Όπως δήλωσαν οι ίδιες πηγές, το πλήγμα προκάλεσε βαριές απώλειες στο πλήρωμα του ιρανικού πλοίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Σρι Λάνκα, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 80, ενώ στο πλοίο υπηρετούσαν περίπου 180 ναύτες.
Ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ινδικό Ωκεανό.
Λίγο αργότερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ επιβεβαίωσε ότι αμερικανικό υποβρύχιο βύθισε με τορπίλη την ιρανική φρεγάτα IRIS Dena. Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για την πρώτη επίθεση αυτού του είδους από αμερικανικό υποβρύχιο εναντίον πολεμικού πλοίου από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες, η φρεγάτα IRIS Dena είχε συμμετάσχει σε κοινές ασκήσεις έπειτα από πρόσκληση του Ινδικού Ναυτικού και βρισκόταν σε πορεία επιστροφής προς το Ιράν όταν δέχθηκε το πλήγμα.
Οι συνθήκες του περιστατικού, καθώς και οι ευρύτερες γεωπολιτικές του συνέπειες, παρακολουθούνται στενά από τη διεθνή κοινότητα, καθώς το περιστατικό εντείνει περαιτέρω την ένταση στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού Ωκεανού.