Διάσκεψη Γενεύης: Ολοκληρώθηκε το δεύτερο μέρος χωρίς κατάληξη-Συνεχίζεται σε πολιτικό επίπεδο

 
Διάσκεψη Γενεύης: Ολοκληρώθηκε το δεύτερο μέρος χωρίς κατάληξη-Συνεχίζεται σε πολιτικό επίπεδο

Ενημερώθηκε: 13/01/17 - 00:00

Ολοκλήρωθηκε το βράδυ της Πέμπτης η κρίσιμη διάσκεψη της Γενεύης για την επίλυση του Κυπριακού. Συμφώνα με τις πρώτες πληροφορίες η απόφαση θα περιλαμβάνει τα εξής:

Σύσταση Ομάδας Εργασίας η οποία θα συνέλθει στις 18 Ιανουαρίου για να καθορίσει συγκεκριμένα ζητήματα όσον αφορά στην Ασφάλεια.

Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο, αμέσως μετά, ούτως ώστε να προβεί σε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της Ομάδας Εργασίας.

Αμέσως μετά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, που έκανε λόγο εκ νέου για ιστορική συνάντηση, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Απόψε ξεκίνησε μια δύσκολη συζήτηση για το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων. Η διάσκεψη θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνοκρατών. Θα συναντηθούν στις 18 Ιανουαρίου για να συζητήσουν πιο συγκεκριμένα, για τις ανησυχίες που υπάρχουν και για τις απόψεις.

Οταν ολοκληρωθεί και βγει το πόρισμά τους, θα συνεχιστεί η Διάσκεψη με την ίδια σύνθεση, σε πολιτικό επίπεδο όπως η σημερινή».

Ο κ. Χριστοδουλίδης διέψευσε ότι θα υπάρξει συνάντηση υπουργών Εξωτερικών σε επίπεδο εγγυητριών δυνάμεων που πρότεινε ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς. «Υπήρξε συνάντηση το απόγευμα ανάμεσα στις εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά αυτές είναι το ένα συμβαλλόμενο μέρος. Δεν μπορεί το ένα συμβαλλόμενο μέρος να πάρει αποφάσεις».

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαβεβαίωσε ότι δεν ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη για το Κυπριακό επιμένοντας ότι συνεχίζεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο και θα συνεχιστεί εκ νέου σε πολιτικό επίπεδο, μόλις υπάρξουν αποτελέσματα

Ετσι στην Γενεύη δεν θα μεταβούν τελικά την Παρασκευή οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Αλέξης Τσίπρας και Μπιναλί Γιλντιρίμ αλλά ούτε και η Τερέζα Μέι. Την είδηση επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός με δήλωσή του ότι δεν θα μεταβεί στη Γενεύη.

Αναμένεται ανακοίνωση του γ.γ. του ΟΗΕ στην οποία αναμένεται να αποτυπώσει σε ανακοίνωσή του ότι έγιναν θετικά βήματα και να προτείνει να συσταθούν ομάδες εργασίας που θα συζητήσουν τα ακανθώδη θέματα ασφάλειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Διάσκεψη Γενεύης-Ν.Κοτζιάς: Να αποχωρήσει ο στρατός κατοχής από την Κύπρο

Διάσκεψη Γενεύης-Μήνυμα του Γκουτιέρες για το Κυπριακό: Η Κύπρος να γίνει σύμβολο ειρήνης το 2017