Την έντονη αντίδραση της πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, προκάλεσε η απόφαση δικαστηρίου στο Μιλάνο να απορρίψει τις κατηγορίες σε βάρος 30χρονου ακτιβιστή, ο οποίος είχε συλληφθεί με την κατηγορία της υποκίνησης αδικημάτων με επιβαρυντική περίσταση την τρομοκρατία. Η δικαστής έκρινε ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε προτρέψει σε βίαιες ενέργειες και διέταξε την άμεση αποφυλάκισή του, με τη Μελόνι να χαρακτηρίζει δημόσια την απόφαση «ντροπιαστική».
Ο 30χρονος Γιουσέφ Σιχέρ είχε συλληφθεί στις 24 Οκτωβρίου, καθώς οι εισαγγελικές αρχές τον θεωρούσαν διαχειριστή καναλιού στο Telegram που συνδεόταν με το αντικυβερνητικό «Κίνημα της 17ης Οκτωβρίου».
Μέσω του συγκεκριμένου καναλιού είχε απευθυνθεί κάλεσμα προς τους Ιταλούς πολίτες «να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις, κάθε Σάββατο, μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Μελόνι».
Η υπόθεση συνδεόταν με τις κινητοποιήσεις νέων στο Μιλάνο στις 17 και 18 Οκτωβρίου, οι οποίες συνοδεύτηκαν από βίαιες συγκρούσεις, βανδαλισμούς και λεηλασίες καταστημάτων.
Το σκεπτικό της δικαστή για την αποφυλάκιση
Η εισαγγελία είχε ασκήσει σε βάρος του Σιχέρ δίωξη για «υποκίνηση σε διάπραξη αδικημάτων με την επιβαρυντική περίσταση της τρομοκρατίας και της οργανωμένης βίας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης».
Ωστόσο, η δικαστής Τιτσιάνα Λαντόνι απέρριψε την Τετάρτη τις κατηγορίες, κρίνοντας ότι από τις αναρτήσεις του κατηγορουμένου δεν προέκυπτε προτροπή σε βίαιες ενέργειες.
«Στο κανάλι Telegram ο Σιχέρ αναφερόταν στη δημιουργία ενός κινήματος πολιτών, χωρίς την προσφυγή σε βίαιες πράξεις», ανέφερε στο σκεπτικό της απόφασης, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Με βάση την κρίση αυτή, η δικαστής δεν επικύρωσε τη σύλληψη και διέταξε την άμεση αποφυλάκιση του 30χρονου.
Μελόνι: «Ταπείνωση για όσους προστατεύουν τους πολίτες»
Η απόφαση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Ιταλίδας πρωθυπουργού, η οποία τοποθετήθηκε δημόσια μέσω βίντεο που ανάρτησε στην πλατφόρμα X.
«Χωρίς περιστροφές: Θεωρώ ντροπιαστική την απόφαση της ανακρίτριας δικαστή στο Μιλάνο να μην επικυρώσει τη σύλληψη», δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι.
Η ίδια χαρακτήρισε την απόφαση «ταπείνωση» για «όλους όσους αγωνίζονται να προστατεύσουν τους αξιοπρεπείς πολίτες από τον κίνδυνο να δουν τις πόλεις και τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται».
Οι διαδηλώσεις στο Μιλάνο και η σύλληψη του ακτιβιστή
Το «Κίνημα της 17ης Οκτωβρίου» είχε απευθύνει νέο κάλεσμα για αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στις 24 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία συνελήφθη ο Σιχέρ.
Ωστόσο, οι διαδηλώσεις εκείνης της ημέρας ήταν μικρότερης έκτασης και εξελίχθηκαν γενικά ειρηνικά, σε αντίθεση με τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί στις κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει αντιπαράθεση γύρω από την απόφαση των δικαστικών αρχών να μην επικυρώσουν τη σύλληψη, παρά τη σοβαρότητα των κατηγοριών που είχε διατυπώσει η εισαγγελία.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Σιχέρ, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη.