Σε πρωτοφανές φιάσκο εξελίχθηκε η δράση της Formula 1 στους δρόμους του Μονακό, καθώς δύο σχεδόν πανομοιότυπα ατυχήματα των Λανς Στρολ και Σαρλ Λεκλέρ αποκάλυψαν σοβαρό πρόβλημα στην επιφάνεια της πίστας, οδηγώντας τους αγωνοδίκες στην εμφάνιση κόκκινης σημαίας.
Αρχικά υπήρξε η εντύπωση ότι τα συντρίμμια που εμφανίστηκαν στην άκρη της διαδρομής προέρχονταν από τα μονοθέσια. Ωστόσο, γρήγορα διαπιστώθηκε ότι κομμάτια της ίδιας της ασφάλτου είχαν αποκολληθεί από το οδόστρωμα, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για τους οδηγούς.
Μετά τα δύο συμβάντα, οι άνθρωποι της FIA προχώρησαν σε λεπτομερή επιθεώρηση και σε καθαρισμό του οδοστρώματος (μέχρι και με σκούπες), προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν αν η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί με ασφάλεια ή αν απαιτείται διακοπή.
Το περιστατικό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς συνέβη σε μία από τις πιο εμβληματικές και πολυτελείς διοργανώσεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού, με πολλούς να σχολιάζουν ειρωνικά ότι, παρά τη λάμψη, τα υπερπολυτελή γιοτ και τα εκατομμύρια ευρώ που περιβάλλουν το Μονακό, η άσφαλτος αποδείχθηκε ακατάλληλη για τις απαιτήσεις ενός αγώνα κορυφαίου επιπέδου.