Ενοίκια μέσω τραπεζών: Προς νέα παράταση λόγω καθυστέρησης του Μητρώου Ακινήτων - Περιθώριο ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

 
φοιτητικες κατοικιες

Ενημερώθηκε: 11/09/26 - 11:18

Προς νέα παράταση φαίνεται να οδηγείται η υποχρεωτική πληρωμή των ενοικίων μέσω τραπεζικού συστήματος, η οποία επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, καθώς καθυστερεί σημαντικά η έναρξη λειτουργίας του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ).

Το Μητρώο είχε αρχικά προγραμματιστεί να λειτουργήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, στη συνέχεια η έναρξή του μετατέθηκε για το καλοκαίρι, ωστόσο η πλατφόρμα δεν είναι ακόμη έτοιμη.

Η καθυστέρηση καθιστά στην πράξη δύσκολη την εφαρμογή του νέου καθεστώτος, καθώς μέσω του ΜΙΔΑ οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δηλώνουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους εισπράττουν τα μισθώματα, ώστε να πραγματοποιούνται οι σχετικές διασταυρώσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Παράταση ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Τη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής πληρωμής των ενοικίων ζητά επισήμως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι, πέραν της καθυστέρησης του ΜΙΔΑ, δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει το πλαίσιο εφαρμογής, τις πιθανές εξαιρέσεις και τον χειρισμό ειδικών περιπτώσεων, όπως η είσπραξη μισθωμάτων από πληρεξούσιους, εταιρείες διαχείρισης ή τρίτα πρόσωπα.

Με βάση το νέο πλαίσιο, οι ενοικιαστές θα πρέπει να καταβάλλουν το μίσθωμα αποκλειστικά σε τραπεζικό λογαριασμό (IBAN), ο οποίος θα πρέπει να έχει δηλωθεί από τον ιδιοκτήτη στο ΜΙΔΑ.

Καθώς η σχετική εφαρμογή παραμένει ημιτελής, οι ιδιοκτήτες δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα να δηλώσουν τους λογαριασμούς τους και οι προβλεπόμενες αυτόματες διασταυρώσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Για τον λόγο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά παράταση τουλάχιστον έξι μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία το Μητρώο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

«Είναι παράλογο να ενεργοποιηθεί ένα υποχρεωτικό μέτρο με βαριές κυρώσεις, χωρίς να είναι έτοιμο το ψηφιακό εργαλείο υποδοχής του», τονίζει χαρακτηριστικά.

Οι κυρώσεις για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Η Ομοσπονδία προειδοποιεί για τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές σε περίπτωση που το μέτρο εφαρμοστεί χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η σχετική ψηφιακή υποδομή.

Οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν την έκπτωση φόρου 5% επί των εισοδημάτων από ενοίκια εάν η πληρωμή δεν καταγραφεί σωστά στο σύστημα, ενώ οι ενοικιαστές ενδέχεται να χάσουν στεγαστικά επιδόματα ή άλλες κρατικές ενισχύσεις που συνδέονται με τη μίσθωση κατοικίας.

Η ΠΟΜΙΔΑ επαναφέρει παράλληλα το αίτημα για εξαιρέσεις από τις κυρώσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Μεταξύ άλλων, προτείνει να εξαιρεθούν μισθώματα έως 500 ευρώ τον μήνα, μισθώσεις μεταξύ συμβαλλομένων ηλικίας άνω των 70 ετών, περιπτώσεις στις οποίες το ενοίκιο έχει ήδη προκαταβληθεί, καθώς και μισθώματα που έχουν κατασχεθεί ή εκχωρηθεί σε τρίτους έναντι οφειλής.

Εξαίρεση ζητείται επίσης για ποσά που κατατίθενται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εφόσον η συγκεκριμένη διαδικασία δεν αναγνωριστεί ρητά ως αποδεκτός τρόπος πληρωμής.

Τι καθυστερεί το ΜΙΔΑ

Η καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του Μητρώου αποδίδεται τόσο σε τεχνικούς όσο και σε δομικούς λόγους.

Το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη διαλειτουργικότητα διαφορετικών πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία μέχρι σήμερα δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους.

Το ΜΙΔΑ θα πρέπει να μπορεί να αντιστοιχίζει αυτόματα τον 11ψήφιο Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) από το Ε9 με τον 12ψήφιο Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), ενώ προβλέπεται και διασύνδεση με τα δεδομένα του ΔΕΔΔΗΕ.

Στις πιλοτικές δοκιμές διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις στα στοιχεία πολλών ακινήτων, κυρίως ως προς τα τετραγωνικά μέτρα που εμφανίζονται στο Ε9, στο Κτηματολόγιο και στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Η άμεση λειτουργία της πλατφόρμας χωρίς προηγούμενη διόρθωση αυτών των διαφορών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό σφαλμάτων.

Πρόσθετες δυσκολίες δημιουργεί και η πρόβλεψη για δήλωση στο ΜΙΔΑ μισθωμένων αγροτεμαχίων, ώστε να γίνονται διασταυρώσεις με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του ΟΣΔΕ, καθώς η ταυτοποίηση αγροτικών εκτάσεων με τα στοιχεία του Κτηματολογίου εμφανίζει ακόμη μεγαλύτερη πολυπλοκότητα.

Ενιαίος ψηφιακός φάκελος για περισσότερους από 7 εκατ. ιδιοκτήτες

Στόχος του ΜΙΔΑ είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακού φακέλου ακινήτων για περισσότερους από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, με ενοποίηση δεδομένων από διαφορετικές βάσεις.

Η διαδικασία προϋποθέτει παράλληλα τη διόρθωση παλαιών αποκλίσεων, λαθών ή μη ταυτοποιημένων στοιχείων που έχουν συσσωρευτεί επί σειρά ετών.

Παρά τις καθυστερήσεις, το Μητρώο αναμένεται να προχωρήσει, καθώς προορίζεται να αποτελέσει βασικό εργαλείο της ΑΑΔΕ για τις διασταυρώσεις στοιχείων και τον εντοπισμό αδήλωτων ή υποδηλωμένων εισοδημάτων από ακίνητα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ