Μετά το σοκ που προκάλεσε σε ολόκληρη την Ευρώπη η εκλογική επικράτηση της ακροδεξιάς AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ, οι εκλογές στη Σουηδία έδωσαν, τουλάχιστον προσωρινά, μια διαφορετική εικόνα, καθώς το μπλοκ της Κεντροαριστεράς εμφανίζεται να εξασφαλίζει οριακή πλειοψηφία στη Βουλή.
Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν άνετη επικράτηση της Δεξιάς και θεωρούσαν σχεδόν δεδομένη την είσοδο των Σουηδών Δημοκρατών στην κυβέρνηση. Η κάλπη, ωστόσο, ανέτρεψε τις εκτιμήσεις, με την Κεντροαριστερά να προηγείται με 176 έδρες έναντι 173 του δεξιού και ακροδεξιού μπλοκ, σε σύνολο 349 εδρών.
Το αποτέλεσμα, πάντως, δεν θεωρείται οριστικό. Περίπου 200.000 ψήφοι από Σουηδούς του εξωτερικού και μέρος της επιστολικής ψήφου δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί και η τελική εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει την Τετάρτη.
Οι Σοσιαλδημοκράτες αναδείχθηκαν πρώτο κόμμα, παρά το γεγονός ότι κατέγραψαν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της ιστορίας τους. Σε επίπεδο μπλοκ, ωστόσο, ενισχύθηκαν από την άνοδο των Πρασίνων, του Αριστερού Κόμματος και των Κεντρώων, γεγονός που τους δίνει, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αντίθετα, το δεξιό μπλοκ υπέστη απώλειες. Το Μετριοπαθές Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον, καθώς και οι Φιλελεύθεροι και οι Χριστιανοδημοκράτες, υποχώρησαν εκλογικά. Απώλειες κατέγραψαν και οι Σουηδοί Δημοκράτες, οι οποίοι υποχώρησαν στην τρίτη θέση.
Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ακροδεξιά, καθώς οι Σουηδοί Δημοκράτες είχαν αυξήσει σημαντικά την επιρροή τους τα τελευταία χρόνια και, μετά τη στήριξη που παρείχαν στην κυβέρνηση Κρίστερσον από το κοινοβούλιο, προσδοκούσαν αυτή τη φορά να περάσουν και στην ίδια την κυβέρνηση, με το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης να θεωρείται ένας από τους βασικούς στόχους τους.
Ο Κρίστερσον επέλεξε να κρατήσει στάση αναμονής μέχρι την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, ενώ η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον δήλωσε έτοιμη να αναλάβει την πρωθυπουργία και να προωθήσει ένα διαφορετικό μοντέλο πολιτικής συνεργασίας.
Ωστόσο, ακόμη και σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η σημερινή εικόνα, ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Οι Κεντρώοι αποκλείουν συνεργασία με το Αριστερό Κόμμα, ενώ οι Αριστεροί και οι Πράσινοι διαφωνούν με τη διατήρηση της αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής της απερχόμενης κυβέρνησης, την οποία η Άντερσον έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα συνεχίσει σε μεγάλο βαθμό.
Η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών εμφανίζεται διατεθειμένη να διαπραγματευτεί με όλα τα κόμματα πλην των Σουηδών Δημοκρατών. Ως αποτέλεσμα, οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενδέχεται να αποδειχθούν ιδιαίτερα δύσκολες και να διαρκέσουν ακόμη και εβδομάδες ή μήνες.
Η εκλογική υποχώρηση των Σουηδών Δημοκρατών αποτελεί, πάντως, ένα σημαντικό πλήγμα για την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ανατροπή της πολιτικής τους επιρροής.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση του Guardian, παρά την πτώση τους στην τρίτη θέση, οι θέσεις τους έχουν ήδη συμβάλει καθοριστικά στη μετατόπιση του σουηδικού πολιτικού σκηνικού, ιδιαίτερα στο ζήτημα της μετανάστευσης.