Καθημερινά γίνονται πλέον οι επιθέσεις αρκούδων σε κοπάδια στην περιοχή του Νευροκοπίου, σπέρνοντας έντονο φόβο στην τοπική κοινωνία.
Κτηνοτρόφος της περιοχής δήλωσε στο MEGA ότι έχει χάσει πάνω από 200 πρόβατα. Όπως υποστήριξε, οι κάμερες της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» έχουν καταγράψει την παρουσία πολλών αρκούδων.
«Σε όλα τα χωριά άρχισαν και μπαίνουνε αρκούδες», είπε, εξηγώντας ότι μια ώριμη αρκούδα, άνω των δέκα ετών, παίρνει ένα ζώο και φεύγει, ενώ οι νεότερες, 7-8 ετών, αντιμετωπίζουν τον θάνατο των ζώων σαν παιχνίδι.
Ζωή με τον φόβο
Η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην την καθημερινότητα των κατοίκων στα γύρω χωριά, που αποφεύγουν να κυκλοφορούν μετά το σούρουπο, φοβούμενοι μια επικίνδυνη συνάντηση. Οι αρκούδες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, αναζητούν εύκολη τροφή εξαιτίας της έλλειψης φυτικής τροφής στο φυσικό τους περιβάλλον.
Οι κτηνοτρόφοι ζητούν πιο δραστικά μέτρα, ώστε οι αρκούδες να απομακρυνθούν με ασφάλεια και να προστατευθούν τα κοπάδια.