Δέχεται τη μείωση του αφορολόγητου η κυβέρνηση

 
Δέχεται τη μείωση του αφορολόγητου η κυβέρνηση

Ενημερώθηκε: 02/02/17 - 11:06

Έτοιμη να δεχτεί τη μείωση του αφορολόγητου ορίου προκειμένου να αποφύγει την άμεση περικοπή των συντάξεων, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Το επικρατέστερο σενάριο που έχει τεθεί επί τάπητος είναι να μειωθεί το αφορολόγητο για τον άγαμο από τα 8.636 ευρώ στα 6.000 ευρώ, - από τα εισοδήματα του 2018 που θα φορολογηθούν το 2019 -, κάτι που σημαίνει επιβάρυνση τουλάχιστον 700 ευρώ ετησίως ανά φορολογούμενο.

Με το μετρό αυτό εκτιμάται ότι θα προκύψουν πρόσθετα έσοδα 2.6 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα καμφθεί η πίεση του ΔΝΤ για άμεσα περικοπή συντάξεων. Το ΔΝΤ ζητάει μέτρα ύψους 4,5 δισ ευρώ.

Σημειώνεται ότι αυτό το μετρό θα είναι εκτός "κόφτη". Θα είναι μέτρο δημοσιονομικό, διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Υπενθυμίζεται ότι τη διετία 2011-2012 είχε μειωθεί το αφορολόγητο όριο στις 5.000 ευρώ (από 12.000 ευρώ το 2010). Ωστόσο, οι φορολογούμενοι με παιδιά απολάμβαναν υψηλότερο αφορολόγητο, καθώς προσαυξανόταν κατά 2.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο μέχρι τα δύο και κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από το τρίτο και μετά. Ταυτόχρονα, την προαναφερθείσα διετία ίσχυαν οι περισσότερες φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου (ενοίκια, δίδακτρα κ.λπ.) που περιόριζαν σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση και οι οποίες έχουν καταργηθεί σήμερα.

Πηγή πίνακα: «Καθημερινή»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΙΡΟΣ 2/2/2017: Αίθριος καιρός με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

Ξεκίνησε η χρήση των νέων ηλεκτρονικών εισιτηρίων - Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε

Ομοσπονδιακός δικαστής ανατρέπει το διάταγμα Τραμπ

Τη σκυτάλη των προκλητικών δηλώσεων πήρε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου - «Να συνετιστεί ο Καμμένος»

Αγρότες - Μακεδονία: Κλειστά τελωνεία, συμβολικές δράσεις και νέα... μπλόκα