Βερολίνο: Τέλος το πρόγραμμα, αν αποχωρήσει το ΔΝΤ

 
Βερολίνο: Τέλος το πρόγραμμα, αν αποχωρήσει το ΔΝΤ

Ενημερώθηκε: 06/02/17 - 18:07

Απόλυτα σαφής, ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα τερματιστεί, εάν το ΔΝΤ αποχωρήσει απ' αυτό, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Αυτο διαμήνυσε ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Ταμείου για το ελληνικό ζήτημα, ο Γερμανός αξιωματούχος:

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι, εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, «τότε το πρόγραμμα τελείωσε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γεργκ Βάισγκερμπερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείς για την αναμενόμενη απόφαση του συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Κατά καιρούς, ο κ. Σόιμπλε έχει υποστηρίξει ότι τυχόν αποχώρηση του Ταμείου αλλάζει τα δεδομένα και θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα, αφού πρώτα ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα, είναι προγραμματισμένο να συγκληθεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου, προκειμένου να εξετάσει τις προοπτικές βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δίχως ωστόσο, να αναμένεται απόφαση για τη συμμετοχή ή μη στο πρόγραμμα.

Τέσσερις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία διαπιστώνει η Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Άρθρου 4) η οποία θα συζητηθεί σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Όσον αφορά στο Δημόσιο Χρέος, το ΔΝΤ το χαρακτηρίζει εξαιρετικά μη διατηρήσιμο (βιώσιμο) προτείνοντας σειρά μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Το Ταμείο υποστηρίζει κατ΄ αρχήν ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμοστεί μία "δημοσιονομικά ουδέτερη πολιτική" επισημαίνοντας ότι δεν απαιτείται περαιτέρω προσαρμογή περάν αυτής η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, όπως αναφέρει, απαιτούνται "δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις" όπως μείωση του αφορολόγητου προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση καθώς και αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής.

Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, το ΔΝΤ εφιστά την προσοχή, καθώς θα πρέπει τα κόκκινα δάνεια να μειωθούν δραστικά. Παράλληλα, διαπιστώνει ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι κανόνες διοικητικής διακυβέρνησης των τραπεζών, και να αρθούν οι περιορισμοί που ισχύουν στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) το ταχύτερο δυνατό.-

δεν αναμένεται να υπάρξει σήμερα απόφαση σχετικά για την επιστροφή ή όχι με χρηματόδοση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, . Απόφαση για το αν θα επιστρέψει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση ή όχι θα ληφθεί εφόσον κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, κάτι που έχει επανηλλειμένως και δημόσια έχει τονίσει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις. Το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται στην συζήτηση που θα ακολουθήσει και στις παρατηρήσεις που θα γίνουν τόσο απο ελληνικής πλευράς όσο και απο συγκεκριμένους αντιπροσώπους (ΗΠΑ-Γερμανίας) για τις δύο εκθέσεις που συνέταξαν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ.

ΔΝΤ επιμένει ότι οι απαιτήσεις για την ολοκλήρωσή της ορίζονται από τους Ευρωπαίους

Σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, το . Ωστόσο, η αξιολόγηση «κολλάει» στον καθορισμό του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ΔΝΤ ζητεί τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% από το 2018 και μετά ή νέα μέτρα, για να θεωρήσει αξιόπιστη την πρόβλεψη του υφιστάμενου προγράμματος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στις Βρυξέλλες περιμένουν από τη μία τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το τελεσίγραφο που της έχει τεθεί και από την άλλη τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), όπου θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει στη νομοθέτηση μέτρων άμεσα και η επιστροφή των θεσμών δεν γίνει αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΔΝΤ, ο κίνδυνος να επιστρέψουμε στο καλοκαίρι του 2015 και στη συζήτηση για Grexit θα μεγαλώνει όλο και περισσότερο, εκτιμούν στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δύο όροι του ΔΝΤ για να επιστρέψει

Μαξίμου: Δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις σε θέματα αρχών για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης

Δεν αναμένονται εκπλήξεις ή δυσάρεστες καταστάσεις στην αυριανή συνεδρίαση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Μυτιλήνη: Σεισμός 5,1 ρίχτερ "ξύπνησε" το νησί

ΚΑΙΡΟΣ 6/2/2017: Χαλάει ο καιρός - Βροχές και καταιγίδες