Η Άγκυρα εκμεταλλεύεται την αντιπαράθεση με το Βερολίνο προκειμένου να ενισχύσει το εθνικιστικό αίσθημα ενόψει του δημοψηφίσματος

 
Η Άγκυρα εκμεταλλεύεται την αντιπαράθεση με το Βερολίνο προκειμένου να ενισχύσει το εθνικιστικό αίσθημα ενόψει του δημοψηφίσματος

Ενημερώθηκε: 08/03/17 - 12:46

Κορύφωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, η τελευταία αντιπαράθεση που προέκυψε μετά την ακύρωση εκδηλώσεων υπέρ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενισχύει και την προεκλογική θέση του ενόψει του δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των εξουσιών του, σύμφωνα με αναλυτές.

Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να διαβεβαιώνει ότι οι εκδηλώσεις υπέρ του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα ακυρώθηκαν για λόγους ασφαλείας από τις τοπικές αρχές, όμως Τούρκοι αξιωματούχοι επιτίθενται εναντίον του Βερολίνου από την Πέμπτη, με τον Ερντογάν να φτάνει στο σημείο να κάνει λόγο «για ναζιστικές πρακτικές».

Ο Ερντογάν, που βρίσκεται εν μέσω μιας προεκλογικής εκστρατείας προκειμένου να πετύχει την ευρεία ενίσχυση των εξουσιών του, κατηγόρησε τη Γερμανία «ότι προστατεύει τρομοκράτες» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και ισχυρίζεται ότι ένας Γερμανοτούρκος δημοσιογράφος που κρατείται στην Τουρκία είναι πράκτορας του Βερολίνου.

Σε μια προφανή προσπάθεια να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, σημαντική σύμμαχο στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, το Βερολίνο πρόσεξε να αποφύγει οποιαδήποτε αντίδραση που θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση και κάλεσε απλώς την Τουρκία «να διατηρήσει την ψυχραιμία της».

«Η ένταση αυτή συμφέρει την προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν. Δυσκολεύονταν να βρουν θέματα για την εκστρατεία τους και δυσκολεύονταν να κινητοποιήσουν το στρατόπεδο του "ναι"», εκτιμά ο Τούρκος πολιτικός επιστήμονας Αχμέτ Ινσέλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απαγόρευση των προεκλογικών εκδηλώσεων του Ερντογάν στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέπει στον Τούρκο πρόεδρο «να χρησιμοποιήσει και πάλι τον λόγο του θύματος και να τροφοδοτήσει το αντιευρωπαϊκό αίσθημα».

«Τρεις ή τέσσερις χιλιάδες ψήφοι από τους Τούρκους του εξωτερικού θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με περίπου μία ποσοστιαία μονάδα, κυρίως αν η συμμετοχή είναι πιο μικρή στην Τουρκία», συνεχίζει ο Ινσέλ.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των Τούρκων της διασποράς.

Την ώρα που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μοιάζει αβέβαιο, η τουρκική κυβέρνηση «προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για να κερδίσει πολιτικό πλεονέκτημα», σημειώνει από την πλευρά του ο Σινάν Ιλγκέν, πρόεδρος του Κέντρου για την Οικονομική και Εξωτερική Πολιτική (EDAM) της Κωνσταντινούπολης.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στις εκδηλώσεις αυτές «όχι μόνο για να ασκήσουν επιρροή στην ψήφο των Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία, αλλά και επειδή μέσω των ΜΜΕ οι εκδηλώσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την εθνικιστική ψήφο στο εσωτερικό της Τουρκίας», προσθέτει.

Στη Γερμανία ζουν οι περισσότεροι Τούρκοι μετανάστες, περίπου 3 εκατομμύρια, εκ των οποίων οι μισοί ψηφίζουν τη δεξιά, ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός για το κυβερνών κόμμα που προσπαθεί να προωθήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα του Απριλίου.

Όμως αν και οι περισσότεροι Τούρκοι εγκρίνουν τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στη Γερμανία, «δεν είναι βέβαιο ότι οι πολίτες, και κυρίως οι οικονομικοί κύκλοι --με δεδομένο ότι η Γερμανία είναι η πρώτη εμπορική εταίρος της Τουρκίας—τείνουν να στηρίξουν μια τόσο ακραία ρητορική όσο η παρομοίωση με το ναζιστικό καθεστώς», σημειώνει ο Ιλγκέν.

Επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μοιάζει «να είναι πιο αμφίρροπο απ' όσο αναμενόταν», ο Ζαν Μαρκού, καθηγητής στο Science Po της Γκρενόμπλ τονίζει ότι με την ψήφο αυτή «διακυβεύεται επίσης η επιρροή της διασποράς στην Τουρκία».

Πάντως εκτιμά ότι η στρατηγική που ακολουθεί ο Ερντογάν «κινδυνεύει να προκαλέσει ανησυχία σε ένα μέρος του εκλογικού σώματος, διότι η Τουρκία βρίσκεται ξανά σε τροχιά πλήρους απομόνωσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Συμπλοκές αγροτών με ΜΑΤ και μάχες σώμα με σώμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Παραμένουν οι διαφορές παρά την πρόοδο στη διαπραγμάτευση

ΚΑΙΡΟΣ 8/3//2017: βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές

Η ΕΡΤ "έκοψε" την επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στην Κάλυμνο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων

Στο λιμάνι του Πειραιά εκατοντάδες αγρότες από όλη την Κρήτη για το συλλαλητήριο στην πλατεία Βάθη

Ν. Αναστασιάδης: Δεν υπήρξε οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ ελληνικής και κυπριακής πλευράς