7 στους 10 Έλληνες είναι μακροχρόνια άνεργοι

 
7 στους 10 Έλληνες είναι μακροχρόνια άνεργοι

Ενημερώθηκε: 13/03/17 - 13:50

Την εύθραυστη κατάσταση που βρίσκεται η "άρρωστη" ελληνική οικονομία διαπιστώνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Η απασχόληση στη χώρα βρίσκεται σε αναιμικό σημείο καθώς η υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη λιτότητα έχουν φέρει κυβέρνηση και πολίτες σε οριακό σημείο.

Η έκθεση, υπογραμμίζει πως δεν μπορούν να υπάρξουν βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ προβλέπεται μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον. Ελπίδες για ανάκαμψη δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα, με τον πήχη των προσδοκιών να βρίσκεται στα "Τάρταρα", ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τις τράπεζες.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται για την κατάσταση των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικά. Χαρακτηριστικότερο ίσως εξ αυτών ότι η μακροχρόνια ανεργία συνεχίζει να κινείται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%, ενώ το 68,9% των εργαζομένων με μερική απασχόληση δηλώνει ότι ο λόγος για τον οποίο ασχολείται με αυτή τη μορφή εργασίας είναι ότι δεν μπορούσε να βρει πλήρη απασχόληση.

Η κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών βρίσκεται επίσης σε τραγική κατάσταση καθώς η μείωση του πλούτου έχει αρνητική επίδραση στις καταθέσεις και την δυνατότητα αποπληρωμής των φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεών τους.

Παράλληλα η έρευνα του Ινστιτούτου κλείνει την πόρτα στην επιθυμία της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές, καθώς σημειώνει: «Με δεδομένη την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση η μείωση του πιστωτικού ρίσκου της χώρας, και συνεπώς του κόστους δανεισμού, όπως και η πιθανότητα εξόδου της χώρας για δανεισμό στις αγορές, είναι μικρή», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα κατρακύλα των μισθών στην Ελλάδα

Στρατηγική συνεργασία της Ιπποδρομίες ΑΕ του ΟΠΑΠ με την Phumelela

Τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, ζητά η Ένωση Κεντρώων