Προειδοποίηση Γιούνκερ σε Τραμπ: Μην προκαλέσεις νέο πόλεμο στα Βαλκάνια!

 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε προειδοποιήσει και παλιότερα τις ΗΠΑ ότι αν καταρρεύσει η ΕΕ θα γίνει πόλεμος

Ενημερώθηκε: 24/03/17 - 17:01

Αυστηρή προειδοποίηση προς τον Ντόναλντ Τραμπ να μην ενθαρρύνει περαιτέρω αποχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τυχόν αποσύνθεση του μπλοκ μπορεί να προκαλέσει νέο πόλεμο στα δυτικά Βαλκάνια, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν αναφερόταν στους εμφυλίους πολέμους που αιματοκύλισαν την πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και καταδεικνύουν τον ρόλο που αποδίδει στον εαυτό της η ΕΕ, ως παράγοντα ειρήνευσης και σταθερότητας στην περιοχή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι η ύπαρξη της ΕΕ είναι πολύτιμη, διότι προσφέρει ευρωπαϊκή προοπτική στα κράτη των Βαλκανίων. Αντίθετα, «εάν αφήσουμε μόνες τους» χώρες όπως η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, «θα έχουμε πόλεμο ξανά», υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι έστειλε την προειδοποίησή στον ίδιο του κ. Τραμπ μέσω του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, όταν ο τελευταίος επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες, τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Είπα στον αντιπρόεδρο, «μην το λες αυτό, μην παροτρύνεις και άλλες χώρες να αποχωρήσουν, γιατί εάν καταρρεύσει η ΕΕ, θα έχουμε έναν νέο πόλεμο στα δυτικά Βαλκάνια», είπε ο Γιούνκερ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να προσφέρει κανείς μια προοπτική για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτές τις χώρες.

«Εάν αφήσουμε τις χώρες αυτές, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία κ.ά. [...] θα έχουμε ξανά πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Θέματα:

Επιστολή Τσίπρα σε Γιούνκερ και Τουσκ για τα εργασιακά