Το Πάσχα των Καθολικών - Θρησκεία και πασχαλινά λαϊκά έθιμα

 
Το Πάσχα των Καθολικών - Θρησκεία και πασχαλινά λαϊκά έθιμα

Ενημερώθηκε: 13/04/17 - 10:43

Οι Καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα. Τα πιο γνωστά σύμβολα και έθιμα του Πάσχα έχουν όμως μόνο εν μέρει θρησκευτικό υπόβαθρο. Πασχαλινά αυγά και πασχαλινές λιχουδιές έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή για τον λαό με το πέρασμα των αιώνων. Αρκετοί Γερμανοί δεν γνωρίζουν καν πως το Πάσχα γιορτάζουμε την Ανάσταση του Ιησού Χριστού.

Μεγάλη Πέμπτη

Η Καθολική Εκκλησία γιορτάζει τη Μεγάλη Πέμπτη τον Μυστικό Δείπνο του Ιησού με τους μαθητές του. Έφερε ψωμί και ήπιε με τους μαθητές του από το ίδιο ποτήρι. Το τελετουργικό αυτό αποτέλεσε βασικό κορμό στη Θεία Λειτουργία και αποτυπώθηκε τόσο στην τέχνη όσο και σε πολλούς θρησκευτικούς ύμνους.

Μεγάλη Παρασκευή

Σε ορισμένες περιοχές ακολουθείται ένα τελετουργικό, το οποίο αναπαριστά τα Πάθη του Ιησού. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα αυστηρής νηστείας. Αποτελεί μέρος της τριήμερης γιορτής του Πάσχα, η οποία κορυφώνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Η θρησκευτική παράδοση να νηστεύεται το κρέας τις Παρασκευές έχει τις ρίζες της στην Μεγάλη Παρασκευή.

Πασχαλινά αυγά

Δεν νοείται Πάσχα χωρίς χρωματιστά αυγά. Παραδοσιακά, οι γονείς τα κρύβουν την Κυριακή του Πάσχα, ώστε να τα αναζητήσουν τα παιδιά. Για τους Χριστιανούς, το πασχαλινό αυγό είναι σύμβολο της Ανάστασης. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, από τον Μεσαίωνα, η κατανάλωση κρέατος και αυγών απαγορευόταν από την Εκκλησία.

Πασχαλινό λαγουδάκι

Το λαγουδάκι δεν φέρνει βέβαια τα αυγά του Πάσχα. Με το πέρασμα του χρόνου όμως θεωρήθηκε προάγγελος της άνοιξης ενώ αποτελεί σύμβολο γονιμότητας. Σήμερα πολύχρωμα βαμμένα αυγά και άφθονα γλυκά στολίζουν το πασχαλινό τραπέζι.

Πασχαλινά κεριά

Οι πιστοί ανάβουν τις λαμπάδες το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Το φως τους συμβολίζει την διαφώτιση των πιστών μέσω της επιστροφής του Χριστού στη ζωή. Συμβολίζει τη νίκη του Ιησού επί του θανάτου. Με το φως από τις πασχαλινές λαμπάδες ανάβουν και τα υπόλοιπα κεριά. Έτσι μεταφέρεται συμβολικά η διαφώτιση από τον έναν στον άλλον.

Το έθιμο της φωτιάς

Το έθιμο της φωτιάς του Πάσχα, οι Γερμανοί το γνώριζαν από παλιά. Οι φλόγες διώχνουν το χειμώνα με τις στερήσεις του. Η λάμψη της φωτιάς φέρνει καλή τύχη. Σήμερα, συγγενείς και φίλοι ανάβουν φωτιές για να γιορτάσουν την γιορτή του Πάσχα.

Οι καμπάνες του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα οι καμπάνες της εκκλησίας χτυπάνε δυνατά ανακοινώνοντας τα χαρμόσυνα νέα της Ανάστασης.

Πασχαλινό νερό

Η συλλογή του «πασχαλινού νερού» από τον ποταμό είναι ένα έθιμο, το οποίο έχει σχεδόν σβήσει. Το συλλέγουν νεαρές γυναίκες το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Το νερό αποτελεί σύμβολο ζωής, νιότης και γονιμότητας. Το έθιμο αυτό εξακολουθεί να υπάρχει στην σλαβική μειονότητα των Σόρβων στην Ανατολική Γερμανία.

Το τσούγκρισμα των αυγών

Το αυγό που δεν θα σπάσει κερδίζει. Πρόκειται για ένα δημοφιλές παιχνίδι σε διάφορες περιοχές της Γερμανίας, κυρίως κατά τη διάρκεια του προγεύματος την Κυριακή του Πάσχα, ειδικά στη Βαυαρία και τη Ρηνανία. Πρόκειται για μία παράδοση χωρίς θρησκευτικές ρίζες.

Πηγή: ΑΠΕ / Günther Birkenstock