Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν- Κοινές αποφάσεις για Συριακό,τρομοκρατία και επενδύσεις

 
Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν- Κοινές αποφάσεις για Συριακό,τρομοκρατία και επενδύσεις

Ενημερώθηκε: 03/05/17 - 19:19

Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πόλη Σότσι δήλωσε ότι «η δυνατότητα που έχουμε να συναντιόμαστε και να συζητούμε απευθείας για τα σημαντικά διεθνή ζητήματα, για τις διμερείς μας σχέσεις και για την συριακή κρίση επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας αποκαθίστανται πλήρως».

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε ότι οι κοινές πρωτοβουλίες της Μόσχας και της Άγκυρας μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε επωμισθεί ένα σοβαρό έργο, μια μεγάλη ευθύνη» και «πιστεύω ότι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε από κοινού θα αλλάξουν το μέλλον ολόκληρης της περιοχής».

Ζώνη ασφαλείας στο Ίμπλιντ της Συρίας

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην κήρυξη ζώνης ασφαλείας στο Ίντλιμπ της Συρίας, αναφέροντας μάλιστα ότι έχουν την στήριξη του Αμερικανου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Η συμφωνία είναι μία σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι θα διασφαλίσει την ακεραιότητα της Συρίας, ενώ θα υπάρξει και απαγόρευση πτήσεων.

Η ρωσική παροιμία που αρέσει στον Ερντογάν, η τρομοκρατία και οι σχέσεις

Στη συνέχεια της συζήτησής τους για το Συριακό , ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά μια ρωσική παροιμία που λέει “εκείνο που σε πονά, εκείνο συζητάς”. «Για τη χώρα μας η Συρία είναι μια πληγή που αιμορραγεί εδώ και έξι χρόνια», ανέφερε, λέγοντας ότι δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια στο δράμα των παιδιών της Συρίας. «Με τον Πούτιν συμφωνήσαμε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι», ανέφερε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε από την πλευρά του ότι συμφωνούν με τον Τούρκο πρόεδρο και πως το συριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο διά της πολιτικής και διπλωματικής οδού.

Όσον αφορά την τρομοκρατία, ο Ταγίπ Ερντογάν ανάφερε ότι δεν κάνουν κανένα διαχωρισμό μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων: «Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία μιας εχθρικής δομής που να απειλεί τα νότια σύνορά μας”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα μέτρα για να προστατεύσουν τους πολίτες τους.

Οι οικονομικές σχέσεις και ο Turkish Stream

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλες προσπάθειες για να ομαλοποιηθεί πλήρως η οικονομική τους συνεργασία με την Ρωσία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία καλύπτει τις ανάγκες της Τουρκίας σε φυσικό αέριο κατά 55%, σε άνθρακα κατά 33%, σε πετρέλαιο κατά 18%. Όσον αφορά τον Turkish Stream οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι θα εγκαταστήσουν δύο αγωγούς που θα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 15,75 δις τετραγωνικά μέτρα, με τον έναν να περνάει από την Τουρκία και τον άλλο από την Ευρώπη.