Ολα όσα ξέρουμε για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ισπανία

 
Ολα όσα ξέρουμε για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ισπανία

Ενημερώθηκε: 18/08/17 - 15:50

Οι ισπανοί αστυνομικοί προσπαθούν σήμερα να ακολουθήσουν τα ίχνη των κινήσεων των δραστών των επιθέσεων που έβαψαν στο αίμα την Βαρκελώνη και την Καταλονία καθώς προκάλεσαν 14 νεκρούς και 130 τραυματίες ορμώντας εναντίον του πλήθους με τα οχήματά τους.

Καμπρίλς

Οι αρχές δεν είχαν ακόμη ολοκληρώσει την καταγραφή των θυμάτων του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Βαρκελώνη, όταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα σήμανε ο συναγερμός στο . Ένα Audi A3 ανέπτυξε ταχύτητα στην οδό κατά μήκος της προκυμαίας χτυπώντας περαστικούς.

Οι τραυματίες

Εκατόν τριάντα άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά τις επιθέσεις στη Βαρκελόνη και στο Καμπρίλς, ανακοινώθηκε από τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας. Δεκαεπτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ η κατάσταση άλλων 30 χαρακτηρίζεται σοβαρή, δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών αυτών. Οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας ανέφεραν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν πως οι νεκροί και οι τραυματίες των δύο επιθέσεων ανήκουν σε 34 διαφορετικές εθνικότητες.

κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται και μία Ελληνίδα τουρίστρια

Σε

Ο οδηγός κατέβηκε από το όχημα και διέφυγε τρέχοντας χωρίς να πει ούτε λέξη και η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει πως τον εντόπισε.

Η επίθεση στο Καμπρίλς

Πριν ανατείλει ο ήλιος, πέντε «ύποπτοι ως τρομοκράτες» σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στο θέρετρο Καμπρίλς, 120 χλμ. νότια της Βαρκελόνης. Το αυτοκίνητο έπεσε πάνω σ' ένα όχημα των Mossos d' Esquadra, της καταλανικής αστυνομίας, και ξέσπασε ανταλλαγή πυρών, σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση. Όταν η επιχείρηση έλαβε τέλος, «πέντε ύποπτοι τρομοκράτες» ήταν νεκροί και ένας αστυνομικός και έξι πολίτες τραυματίες, ένας από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση.

Ενας από τους τραυματίες της επίθεσης στην ισπανική πόλη Καμπρίλς υπέκυψε στα τραύματά του. Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη eldiario.es, τα τραύματά του είχαν προκληθεί από λεπίδα.

Οι ζώνες εκρηκτικών που φορούσαν οι «ύποπτοι τρομοκράτες» που σκοτώθηκαν στο Καμπρίλς ήταν ψεύτικες, δήλωσε στον ραδιοσταθμό Onda Cero ο επικεφαλής του περιφερειακού υπουργείου Εσωτερικών της Καταλονίας Ζοακίμ Φορν.

Οι ερευνητές υποθέτουν πως όλοι συνδέονται με την επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη ΒαρκελΏνη και την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη για παρόμοιες επιθέσεις στη Νίκαια, στο Λονδίνο και στο Βερολίνο.

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΝ ΜΕ 10 ΣΦΑΙΡΕΣ

Η ανάληψη ευθύνης

Ισλαμικό Κράτος

Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την πρώτη επίθεση με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο προπαγάνδας της οργάνωση Amaq και εντοπίσθηκε από το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοτόπων SITE.

Η επίθεση της Βαρκελόνης πραγματοποιήθηκε από στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε ανταπόκριση της έκκλησης να πληγούν τα κράτη του διεθνούς συνασπισμού που επιχειρεί στη Συρία και το Ιράκ.

Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο Καμπρίλς.

Για οκταμελή πυρήνα κάνουν λόγο οι αρχές

Οι ισπανικές αρχές που ερευνούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς θεωρούν ότι πιθανόν ένας πυρήνας οκτώ ατόμων συμμετείχε σε αυτές, ο οποίος προετοίμαζε επιθέσεις με φιάλες αερίου, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις και την έκρηξη που σημειώθηκε την νύκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην πόλη Αλκανάρ και από την οποία ανατινάχθηκε κατοικία στην οποία υπήρχαν περισσότερες από 20 φιάλες βουτανίου. Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι οι κάτοικοι του σπιτιού είναι πιθανόν ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικούς μηχανισμούς χρησιμοποιώντας φιάλες αερίου.

Ο εκπρόσωπος του καταλανικού υπουργείου Εσωτερικών Γιοακίμ Φορν δήλωσε σήμερα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι είναι πιθανό ότι οι τρομοκράτες είχαν την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν φιάλες βουτανίου στην επίθεση στη λεωφόρο Λας Ράμπλας.

Ο οδηγός

Ο οδηγός της καμιονέτας διαφεύγει. Ενας μάρτυρας δήλωσε ότι είδε «ένα πολύ νέο άνθρωπο, περίπου 20 ετών, με λεπτό πρόσωπο».

Ένας 18χρονος που φέρεται να έκλεψε την ταυτότητα του αδελφού του για να νοικιάσει το μοιραίο βαν με το οποίο πραγματοποιήθηκε η νέα τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην καρδιά της Βαρκελώνης, καταζητείται από τις Αρχές.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τον Μούσσα Ουκαμπίρ (Moussa Oukabir), τον οποίο κατέδωσε στην αστυνομία ο αδελφός του, Ντρις Ουκαμπίρ (Driss Oukabir), ο οποίος βρίσκεται από την Πέμπτη στα χέρια των Αρχών.

Ο Μούσσα, σύμφωνα με την Daily Mail, είναι Ισπανός υπήκοος, μαροκινής καταγωγής και έχει αναρτήσει μηνύματα μίσους στα social media για τους μη μουσουλμάνους, που δείχνουν τα πιθανά εξτρεμιστικά του "πιστεύω".

Ο έφηβος, σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας είναι κάτοικος της Βαρκελώνης και έχει γράψει στο κοινωνικό δίκτυο Kiwi ότι "εάν ήταν βασιλιάς του κόσμου, η πρώτη πράξη του θα ως ηγέτης θα ήταν να σκοτώσει τους άπιστους".

Από την Πέμπτη, έχει κυκλοφορήσει μια φωτογραφία του αδελφού του, ο οποίος θεωρούνταν ύποπτος για τη συμμετοχή στην τρομοκρατική επίθεση, που ανέλαβε το αυτοαποκαλούμενο ισλαμικό κράτος καθώς μέσα στο μοιραίο φορτηγό βρέθηκαν τα έγγραφα ενοικίασης που έφεραν το όνομά του.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι ο Ντρις παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Ριπόλ, -65 μίλια βόρεια της Βαρκελώνης- υποστηρίζοντας ότι ο αδελφός του είχε κλέψει τα έγγραφά του, με τις έρευνες της αστυνομίας πλέον να επικεντρώνονται στον εντοπισμό του 18χρονου.

Συλλήψεις

Η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναζητεί τον αδελφό ενός από τους υπόπτους που συνελήφθησαν μετά τις φονικές επιθέσεις στην Καταλονία, χωρίς να γνωρίζει αν πρόκειται για τον οδηγό του μικρού φορτηγού που θέρισε περαστικούς στη Βαρκελόνη, ο οποίος διαφεύγει.

«Ψάχνουμε τον Μούσα Ουκαμπίρ, όμως προς το παρόν δεν ξέρουμε αν είναι ο οδηγός του μικρού φορτηγού. Είναι ο στόχος των ερευνών μας», ανακοίνωσε η αστυνομία μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

Χθες Πέμπτη, ένας Μαροκινός, ο Ντρις Ουκαμπίρ, ο αδελφός του Μούσα, συνελήφθη στο Ριπόλ, σε απόσταση 100 χλμ. βόρεια της Βαρκελόνης, μερικές ώρες αφού ένα μικρό λευκό φορτηγό έπεσε πάνω στο πλήθος που βρισκόταν στην κεντρική αλέα των Ράμπλας, στην τουριστική καρδιά της Βαρκελόνης, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας έως και 130, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Καταλονίας.

Ο οδηγός διέφυγε πεζός και εξακολουθεί σήμερα να καταζητείται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόν.

Ένας άλλος άνδρας συνελήφθη επίσης στο Ριπόλ, ανακοίνωσε η Mossos d' Esquadra, η καταλανική αστυνομία, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Ένας τρίτος άνδρας, Ισπανός και γεννημένος στη Μελίγια (ισπανικός θύλακος στο Μαρόκο), η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, συνελήφθη στο Αλκανάρ, 200 χλμ. νότια της Βαρκελόνης, όπου μια έκρηξη το βράδυ της Τετάρτης είχε στοιχίσει τη ζωή σ' έναν άνθρωπο μέσα σ' ένα σπίτι οι ένοικοι του οποίου ετοίμαζαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό, σύμφωνα με την αστυνομία. «Υποπτευόμαστε ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομία.

Ένα τέταρτο πρόσωπο συνελήφθη σε σχέση με τις επιθέσεις στην Καταλονία, ανακοίνωσε η αστυνομία το μεσημέρι, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για τις ταυτότητες των πέντε δραστών της επίθεσης στο Καμπρίλς.

Οι ύποπτοι που έχουν συλληφθεί για τη φερόμενη εμπλοκή τους στις επιθέσεις στις ισπανικές πόλεις Βαρκελόνη και Καμπρίλς, δεν είχαν προηγούμενη εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής διεύθυνσης της ισπανικής εισαγγελίας Χαβιέρ Θαραγόθα.

«Δεν υπάρχουν έρευνες στις οποίες να αναφέρονται τα ονόματά τους», δήλωσε ο Θαραγόθα στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser.

Η αντίδραση των αρχών

Η περιοχή της επίθεσης στη Βαρκελόνη αποκλείσθηκε αμέσως από την αστυνομία.

Οι σταθμοί του μετρό και του σιδηροδρόμου έκλεισαν και οι αρχές συνέστησαν στον πληθυσμό να μην πλησιάσει την ζώνη της επίθεσης.

Η αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις. Αμέσως μετά την επίθεση περιόρισε τους επιζήσαντες σε καταστήματα και εστιατόρια γύρω από τη Ράμπλα, από όπου και μπόρεσαν να βγουν νωρίς το βράδυ.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι γνωστοποίησε με tweet ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές αρχές, ενώ το παλάτι καταδίκασε την επίθεση στέλνοντας το μήνυμα «Δεν θα μας τρομοκρατήσουν».

Εμπειρία τρομοκρατίας

Η Ισπανία, τρίτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, είχε μέχρι τώρα αποφύγει τις επιθέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που είχαν πλήξει άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι ή οι Βρυξέλλες.

Όμως στη Μαδρίτη είχαν πραγματοποιηθεί οι πιο αιματηρές ισλαμιστικές επιθέσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ευρώπη: στις 11 Μαρτίου 2004, βόμβες είχαν εκραγεί σε αμαξοστοιχίες, με αποτέλεσμα τον θάνατο 191 ανθρώπων. Την ευθύνη είχε αναλάβει μια οργάνωση της Αλ-Κάιντα.

Αυτή η τραυματική εμπειρία και ο μακροχρόνιος αγώνας της εναντίον των τρομοκρατικών επιθέσεων των βάσκων αυτονομιστών της ETA, ώθησαν την Ισπανία να ενισχύσει τις υπηρεσίες πληροφοριών της και να εφαρμόσει μια πολιτική προληπτικών συλλήψεων υπόπτων για τζιχαντισμό.

Η Καταλονία είναι, μαζί με τη Μαδρίτη και τους ισπανικούς θυλάκους της Θέουτα και της Μελίγια στο Μαρόκο, ένας από τους τόπους στους οποίους συγκεντρώνονται ριζοσπαστικοποιημένοι ισλαμιστές.

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των καταδικασθέντων για δραστηριότητες που σχετίζονται με την τζιχαντιστική τρομοκρατία κατοικούσαν στην Καταλονία, έναντι 35,4% στην περιοχή της Μαδρίτης, σύμφωνα με μια έκθεση του ινστιτούτου Real Instituto El Cano.
Οι αντιδράσεις αγανάκτησης για την τρομοκρατική επίθεση είναι πολλές.