Με "μισθοφόρους" Πακιστανούς πιλότους προσπαθεί να καλύψει τα κενά η Άγκυρα στην αεροπορία της

 
Με "μισθοφόρους" Πακιστανούς πιλότους προσπαθεί να καλύψει τα κενά η Άγκυρα στην αεροπορία της

Ενημερώθηκε: 29/08/17 - 00:40

Με πιλότους από το Πακιστάν προσπαθεί να καλύψει η Άγκυρα τα μεγάλα κενά στην πολεμική της αεροπορία, που άφησε πίσω του το αποτυχημένο πραξικόπημα του προηγούμενου έτους.

Όπως αναφέρουν τουρκικές εφημερίδες η Τουρκία ζήτησε την βοήθεια του Πακιστάν για να αντιμετωπίσει τα κενά αυτά, κυρίως σε πιλότους μαχητικών αεροπλάνων τύπου F16.

Όπως είναι γνωστό, εκατοντάδες πιλότοι απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους, επειδή θεωρήθηκε ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα του 2016.

Αν και το Πακιστάν απάντησε θετικά στο αίτημα της Τουρκίας, η συμφωνία σκόνταψε στην άρνηση της Ουάσιγκτον η οποία δεν έδωσε το "πράσινο φως" για την τοποθέτηση Πακιστανών πιλότων σε αμερικανικά μαχητικά τύπου F16.

Σοβαρή έλλειψη έμπειρων πιλότων στην Τουρκία

Το γεγονός ότι η Άγκυρα αναγκάσθηκε να καταφύγει στην "μισθοφορική λύση" Πακιστανών πιλότων για τα μαχητικά της, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει.

Όπως αναφέρουν Έλληνες πιλότοι οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο είναι πολλές σ΄ ότι έχει να κάνει με τους αριθμούς των παραβιάσεων,αλλά ασήμαντες σ΄ ότι έχει να κάνει με τον τρόπο που γίνονται.

Λένε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η έλλειψη έμπειρων πιλότων στην τουρκική αεροπορία είναι εμφανέστατη στον αέρα και για να μπορέσουν οι Τούρκοι να καλύψουν τα κενά θα περάσουν χρόνια.

Οι στατιστικές για τους πιλότους που διαθέτει η τουρκική αεροπορία ανά αεροσκάφος είναι τραγικές.

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο ακόμη και για έναν χειριστή ανά δύο F-16!

Η προσπάθεια να επανέλθουν στην ενεργό δράση πιλότοι που είχαν αποχωρήσει δεν απέδωσε.

Μόνο ένας στους έξι πήραν την απόφαση να επιστρέψουν.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι από επτά μοίρες F-16, επιχειρησιακά λειτουργικές μπορούν να θεωρούνται μόνο οι τρεις!

Όλα αυτά εξηγούν ίσως εν μέρει την επιμονή των Τούρκων να δίνουν το παρών με μεγάλους αριθμούς παραβιάσεων στο Αιγαίο, οι οποίες όμως γίνονται απλά για να καταγράφονται τα νούμερα και να δημιουργούνται εντυπώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν πρέπει να υποτιμούμε την τουρκική αεροπορία.

Και σίγουρα δεν το κάνουν οι πιλότοι μας, όσες ιστορίες και αν διηγούνται από τα ευτράπελα, που βιώνουν καθημερινά, με τους Τούρκους "νεοσούς" πάνω από το Αιγαίο...

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr, militaire.gr