1η Ιουλίου: Γιατί είναι σημαντική για την οικονομία;

 
ellada-oikonomia-euro

Ενημερώθηκε: 30/06/22 - 11:29

Γράφει η Δάφνη Γρηγοριάδη, Οικονομική Αναλύτρια

Ο Ιούλιος μπαίνει δυναμικά με την οικονομική επικαιρότητα να είναι ιδιαίτερα αισθητή. Mην ξεχνάμε άλλωστε πως η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει πως τον Ιούλιο πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια.

Από 1η Ιουλίου ξεκινούν οι αλλαγές στην ΕΕ με την Τσεχική Δημοκρατία να αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ενωσης έως το τέλος του έτους. Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να ανταπεξέλθει στην διαχείριση κρίσεων, δίνοντας έμφαση στην κρίση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Από 1η Ιουλίου νέα δεδομένα και στην χώρα μας με το πάγωμα για έναν χρόνο της ρήτρας αναπροσαρμογής το οποίο θα γίνει αντιληπτό από τον Αύγουστο και μετά. Σκοπός είναι το κόστος του ρεύματος να είναι διαχειρίσιμο. Με την κατάργηση προσωρινά της ρήτρας και την επιβολή πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή γεννιέται η ελπίδα αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας άρα κατ’επέκταση και η συγκράτηση των τιμών βασικών αγαθών. Ωστόσο ο χειμώνας θα είναι δύσκολος καθώς αναμένουμε να ενισχυθεί και πάλι η ζήτηση, κυρίως για θέρμανση.

Από 1η Ιουλίου ξεκινά και η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε τράπεζες και super markets με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, με σκοπό να επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Η τήρηση του ωραρίου, η πληρωμή των υπερωριών, η πάταξη της μαύρης εργασίας είναι τα κύρια οφέλη που θα αποκομίσουν οι εργαζόμενοι που “χτυπούν” κάρτα. Κάποια τμήματα τραπεζών - συνήθως πολυάριθμα- καθώς και oρισμένα super markers, ήδη είχαν θεσπίσει με δική τους πρωτοβουλία ή λόγω πολιτικής της μητρικής τους εταιρείας, την χρήση εργασιακής κάρτας.

Από τον Ιούλιο πλέον η εφαρμογή θα είναι υποχρεωτική. Θα υπάρχει σύνδεση σε πραγματικό χρόνο, αυτό που λέμε real time των δεδομένων του προσωπικού της επιχείρησης με το σύστημα Εργάνη. Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση ελέγχου, οι ελεγκτές θα γνωρίζουν από πριν πόσοι υπάλληλοι πρέπει να βρίσκονται μέσα στην επιχείρηση.
Είναι γεγονός, ότι η ψηφιακή κάρτα θα διευκολύνει τους ελέγχους. Πραγματοποιούνται όμως αρκετοί έλεγχοι στην αγορά; Μάλλον πρέπει να αυξηθούν… Ειδικά από την στιγμή που η υποχρεωτικότητα της κάρτας επεκταθεί και στις ΜμΕ όπου εκεί τα φαινόμενα παραβατικότητας στα εργασιακά ζητήματα δυστυχώς είναι συχνότερα.

Η εξασφάλιση καλών εργασιακών συνθηκών αναμφίβολα αυξάνουν την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου μερικές επιχειρήσεις αναλαμβάνουν καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως την εδραίωση της ευέλικτης μορφής εργασίας ή την καθιέρωση της 4ήμερης εργασίας. Για να προχωρήσει αυτό το εγχείρημα στο σύνολο των επιχειρήσεων θα πρέπει να θεσπιστεί σχετικό νομοθέτημα ώστε να εξασφαλιστεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα έχει επίπτωση στους μισθούς των εργαζομένων. Επιπλέον η ευέλικτη εργασία θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους τόσο για την ίδια την επιχείρηση όσο και τον εργαζόμενο καθώς και στην εξοικονόμηση χρόνου από την προσέλευση και την αποχώρηση του προσωπικού στην εταιρεία.

Από 1η Ιουλίου ξεκινά και η πρώτη φάση του Freedom Pass διακοπών σε Εύβοια και Σάμο, το οποίο προσφέρει έως 300 ευρώ ανά δικαιούχο. Φέτος, είναι μια χρονιά όπου αναμένουμε επαναφορά του τουρισμού στα επίπεδα του 2019. Στήριγμα θα αποτελέσει η προσέλευση ξένων τουριστών ιδίως από Γερμανία και Η.Π.Α. Αντιθέτως η εσωτερική κίνηση αναμένεται συγκρατημένη, γι’ αυτό και βλέπουμε την θέσπιση νέων προγραμμάτων τουρισμού ή την ενίσχυση του προϋπολογισμού των υφιστάμενων, προκειμένου οι πολίτες να αποκτήσουν κίνητρο για διακοπές, μιας και ακόμη η ακρίβεια καλπάζει.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ