60.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν με απόλυση

 
60.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν με απόλυση

Ενημερώθηκε: 13/03/17 - 12:53

Αυξάνουν την πίεση προς την κυβέρνηση, οι δανειστές για το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, καθώς διαμηνύουν πως η συμφωνία δεν πρόκειται να κλείσει χωρίς τις αλλαγές στα εργασιακά, χτυπώντας "καμπανάκι κινδύνου" για 60.000 εργαζομένους.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου παραμένει στην σκληρή διαπραγμευτική γραμμή και ζητά πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, με τους δανειστές να ζητούν να αυξηθεί το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων και να καταργηθεί η υπουργική προέγκριση.

Παράλληλα απορρίπτει τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές, βάζοντας στο τραπέζι ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, λοκ άουτ, αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.

Ταυτόχρονα, δεν δέχεται την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης και της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, καθώς οι δανειστές θεωρούν ότι οι συλλογικές συμβάσεις υπηρετούν μια στρεβλή τακτική του παρελθόντος και επιμένουν στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω μείωση των μισθών ανάλογα με τις αντοχές και τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης.

Ποιοι κινδυνεύουν άμεσα

Ηδη ο συναγερμός ηχεί για 60.000 εργαζομένους σε ΔΕΚΟ, οι οποίοι θα βρεθούν στη ζώνη του κινδύνου, εάν αυξηθεί το όριο των ομαδικών απολύσεων. Μέσω της αλλαγής του νόμου, θα υπάρχει πλέον ένα εργαλείο «απαλλαγής» από το πλεονάζον προσωπικό σε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος και εισόδου νέου επενδυτή.

Οπως εκτιμάται, θα ασκηθούν έντονες πιέσεις στο προσωπικό όσων εταιρειών ιδιωτικοποιηθούν την επόμενη διετία ή αποκτήσουν ιδιωτικό μάνατζμεντ μετά τη μείωση της κρατικής συμμετοχής. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν το απαραίτητο «εργαλείο» προκειμένου οι υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες να καταστούν ελκυστικές για τους μελλοντικούς επενδυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι 4 κατηγορίες που κλειδώνουν σύνταξη στα 59 έτη

Ολλανδία: Ταξιδιωτική οδηγία για τους πολίτες της στην Τουρκία

Απεργούν την Τετάρτη (15/3) οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία