Εντατικές διαπραγματεύσεις με θεσμούς για γρήγορο κλείσιμο αξιολόγησης

Εντατικές διαπραγματεύσεις με θεσμούς για γρήγορο κλείσιμο αξιολόγησης
Ενημερώθηκε: 16/05/18 - 08:17

Ξεκινούν το πρωί οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για την αποκρυστάλλωση των κειμένων της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών στελεχών (staff level agreement), στοχεύοντας το ενιαίο κείμενο να είναι έτοιμο έως το Σάββατο.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων των υπουργών της κυβέρνησης με τους Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, Φραντσέσκο Ντρούντι από την ΕΚΤ, Νικόλα Τζιαμαρόλι από τον ESM και τον Πίτερ Ντόλμαν από το ΔΝΤ θα τεθούν τα ανοιχτά ενεργειακά θέματα, ιδιωτικοποιήσεις και οι αλλαγές που απαιτούνται να γίνουν στην Δημόσια Διοίκηση

Οι επαφές τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών αρχίζουν στις  10.00 το πρωί  με πρώτα θέματα τις ιδιωτικοποιήσεις και θα ακολουθήσουν τα θέματα της ενέργειας. Για τις 12:00 έχουν προγραμματιστεί τα ραντεβού για την επισκόπηση και ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων θα ολοκληρωθεί με τα θέματα για τη δημόσια διοίκηση στις 15:30.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν πως τα τεχνικά κλιμάκια δείχνουν διάθεση να έχει κλείσει πριν το Eurogroup της 21ης Ιουνίου η τεχνική συμφωνία για τα προαπαιτούμενα –και ειδικά για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, έως την Πέμπτη 14 Ιουνίου ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να εκδώσει την σχετική απόφαση με την οποία θα οριστούν οι νέες τιμές των ακινήτων σε ολόκληρη την χώρα και, ταυτόχρονα, οι όποιες αλλαγές τυχόν απαιτηθούν στον ΕΝΦΙΑ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν έστειλε «τελεσίγραφο» για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα και τους ευρωπαίους πιστωτές της ως την επόμενη εβδομάδα.

«Χρειαζόμαστε πραγματικά μια συμφωνία στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε  ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

«Ο χρόνος τελειώνει αλλά αν υπάρξει μια συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Μάιο, θα έχουμε αρκετό χρόνο για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα και για να συμπέσει αυτό με το υπόλοιπο του προγράμματος του ESM», τόνισε.