Έρχεται σφαγή στο ΕΚΑΣ- Ποιοι την πληρώνουν

Έρχεται σφαγή στο ΕΚΑΣ- Ποιοι την πληρώνουν
Ενημερώθηκε: 11/12/17 - 11:10

Νέο χτύπημα για τους ασφαλισμένους, καθώς έρχεται διπλή «σφαγή» για το ΕΚΑΣ, με το υπουργείο Εργασίας να ετοιμάζει νέα κριτήρια χορήγησής του. Βάσει των κριτηρίων αυτών 50.000 σημερινοί δικαιούχοι θα χάσουν το επίδομα ενώ άλλοι 185.000 θα το δουν να μειώνεται έως και κατά 70%.

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο της απόφασης που, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, είναι προς υπογραφή, το επίδομα σταματούν να το λαμβάνουν όσοι παίρνου σύνταξη άνω των 585 ευρώ ενώ όσοι έχουν μικρότερες συντάξεις θα παίρνουν γύρω στα 35 ευρώ το μήνα από 115 ευρώ που έπαιρναν μέχρι σήμερα.

Η αλλαγή αυτή οφείλεται στην μείωση κατά 12% του ορίου εισοδήματος για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ που σημαίνει ότι θα το δικαιούνται όσοι έχουν εισόδημα από σύνταξη ή συντάξεις μέχρι 7.022 ευρώ ενώ σήμερα το όριο είναι στα 7.972 ευρώ. Η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί άμεσα από την πληρωμή συντάξεων Ιανουαρίου, που σημαίνει πρακτικά ότι τα θύματά της θα δουν τις μειώσεις στις 23 Δεκεμβρίου.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ

Τα νέα όρια

Με τα κριτήρια του 2017, το ΕΚΑΣ έπαιρναν όσοι είχαν εισόδημα από συντάξεις έως 664,33 ευρώ το μήνα μικτά, δηλαδή έως 7.972 ευρώ το χρόνο. Με τη νέα απόφαση εξετάζεται το όριο εισοδήματος να πέσει κατά 12% και να δίδεται ΕΚΑΣ σε όσους έχουν εισόδημα από σύνταξη, ή συντάξεις, μέχρι 7.022 ευρώ το χρόνο, δηλαδή μέχρι 585 ευρώ το μήνα.

Oμως, το σοκ της απόφασης δεν είναι ότι μειώνονται τα εισοδηματικά όρια και πως χάνουν το επίδομα δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι, αλλά ότι οι εναπομείναντες, δηλαδή όσοι έχουν σύνταξη ως 580-585 ευρώ το μήνα, θα παίρνουν -μάλλον- ένα ποσό και αυτό μειώνεται στα 35 ευρώ το μήνα από 115 ευρώ σήμερα! Υπάρχει δηλαδή διπλή σφαγή, με μείωση εισοδηματικών ορίων αλλά και ακόμη μεγαλύτερη μείωση στα ποσά του ΕΚΑΣ.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Η νέα απόφαση κλείδωσε ύστερα από πλήθος «σεναρίων» που είχε στείλει το υπουργείο στην τρόικα και το τελικό σχέδιο προέβλεπε ότι το υπουργείο είχε προαποφασίσει να προχωρήσει σε διπλή σφαγή του ΕΚΑΣ, με μείωση και στα εισοδηματικά όρια αλλά και στα ποσά.

Η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί άμεσα με την πληρωμή συντάξεων Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι στις 21 Δεκεμβρίου, που πληρώνονται οι συντάξεις του Ιανουαρίου, οι 235.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα υποστούν το σοκ αυτής της πολύ σκληρής κυβερνητικής απόφασης, καθώς:

* Οι 50.000 δεν θα πάρουν καθόλου επίδομα.

* Οι 185.000 θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν, πλην, όμως, το ποσό που θα πάρουν στις 21 Δεκεμβρίου πέφτει από τα 115 στα 35 ευρώ.