Φοροεπιβαρύνσεις 1,8 δισ. ευρώ, μαχαίρι 40% σε 700.000 επικουρικές και στο βάθος 4ο Μνημόνιο

 
Φοροεπιβαρύνσεις 1,8 δισ. ευρώ, μαχαίρι 40% σε 700.000 επικουρικές και στο βάθος 4ο Μνημόνιο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Ενημερώθηκε: 23/04/16 - 11:37

Ξεθύμαναν εν μια νυκτί οι λεονταρισμοί της κυβέρνησης σε όλα τα πεδία της διαπραγμάτευσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναδεικνύεται σε μεγάλο νικητή του «μπρα ντε φερ» κυβέρνησης – θεσμών.

Στη Βουλή κατατέθηκε χθες ένα φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο τα εισοδήματα από 9.100 έως 9.500 ευρώ θα πληρώνουν εφεξής φόρο ενώ ως τώρα ήταν αφορολόγητα. Ειδικότερα, αυξημένο λογαριασμό φόρου από 8 έως και 176 ευρώ φέρνουν στη συντριπτική πλειονότητα των μισθωτών και συνταξιούχων με ετήσια εισοδήματα έως και 27.000 ευρώ, οι διατάξεις για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, που περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο.

Ταυτόχρονα κατατέθηκε και ένα ασφαλιστικό το οποίο στρέφεται κατά σημαντικού μέρους της κοινωνίας με 700.000 συνταξιούχους να υφίστανται περικοπές σε επικουρικές συντάξεις κατά 40% και με 60.000 δικαιούχους του ΕΚΑΣ να χάνουν το επίδομα. Ασφαλιστικό το οποίο σημειωτέον το Ελεγκτικό Συνέδριο χαρακτήρισε αντισυνταγματικό αφού δεν συνοδεύεται από αναλογιστικές μελέτες ενώ ένσταση καταγράφεται και για την ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Εκτός όλων αυτών, πέρασε τελικά στο άτυπο eurogroup του Άμστερνταμ το πακέτο των έκτακτων μέτρων ύψους 3,6 δισεκ. ευρώ, όπως ακριβώς απαιτούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την Ελλάδα να μένει χωρίς σύμμαχο στην απαίτηση αυτή του ΔΝΤ, αφού οι Ευρωπαίοι συντάχθηκαν πλήρως με την απαίτηση του Ταμείου.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος του Eurogroup: «Συμπεράναμε ότι μαζί με το πακέτο μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να υπάρξει ένα πακέτο έκτακτων μέτρων (το οποίο ο Γ. Ντάισελμπλουμ προσδιόρισε στο 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δις. ευρώ) που θα εφαρμοστεί μόνο αν είναι απαραίτητο για να πιαστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018. Ο μηχανισμός για αυτό το πακέτο πρέπει να είναι αξιόπιστος, να ψηφιστεί εκ των προτέρων και να υπάρχουν αντικειμενικοί παράγοντες που θα πυροδοτούν την ενεργοποίηση του πακέτου. Αυτό χρειάζεται δουλειά, ο μηχανισμός, ποια μέτρα θα περιλαμβάνει και πως θα ενεργοποιείται».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως έχει τη δέσμευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι θα εργαστεί για αυτό παραγωγικά. Απαντώντας σε ερώτηση σημείωσε πάντως ότι το «έξτρα πακέτο» θα πρέπει να είναι αξιόπιστο και θα πρέπει να εξεταστεί πώς θα γίνει αυτό με βάση την ελληνική νομοθεσία.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ακόμη ότι «Η συνεργασία μεταξύ των Θεσμών και της Ελλάδας ήταν ισχυρή και παραγωγική. Πιστεύουμε ότι έγινε σημαντική πρόοδος για τα ανοικτά θέμα και είμαστε κοντά σε συμφωνία για μεγάλα θέματα όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό η στρατηγική για την εγκαθίδρυση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Μένουν κάποια θέματα αλλά είμαστε πολύ κοντά».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την πλευρά του εξέφρασε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup την εκτίμησή του ότι δεν είναι εφικτή η προληπτική νομοθέτηση μέτρων και παραδέχτηκε ότι όποια λύση βρεθεί τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να είναι αξιόπιστη.

Τόνισε επίσης πως η όποια λύση θα συζητηθεί μαζί με το χρέος. «Είναι κρίσιμο για εμάς, το όλο πακέτο για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε επενδυτές και τους πολίτες ότι η Ελλάδα έχει βγει από τη στενωπό. Ολοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα μπορούν να επενδύσουν, να καταναλώσουν και να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες.», είπεο υπουργός και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για το χρέος, χωρίς να επηρεάσεις τους φορολογούμενους άλλων χωρών. Το κριτήριο πρέπει να είναι, οι επενδυτές να γνωρίζουν ότι το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι, ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, ότι η Ευρώπη εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά. Το αποτέλεσμα από το χρέος και το πρόγραμμα πρέπει να είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία.».