Γιατί το Reuters κρατάει μικρό καλάθι για την Ελλάδα

Γιατί το Reuters κρατάει μικρό καλάθι για την Ελλάδα
Ενημερώθηκε: 21/08/18 - 23:41

Η Ελλάδα μπορεί να βγήκε (τυπικά) πλέον από τα Μνημόνια και να θέλει να επιστρέψει στις αγορές, αλλά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σημειώνει πως πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Ο λόγος βρίσκεται στις πολιτικές εντάσεις γενικότερα στην Ευρώπη περιορίζοντας τις όποιες προσδοκίες μπορεί να δημιουργηθούν το πρώτο διάστημα της ευφορίας.

Όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να επιστρέψει στις αγορές τον Σεπτέμβριο, με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, ώστε να ανοικοδομήσει την καμπύλη επιτοκίων της και να επανέλθει ως κανονικός δανειζόμενος

Τις προσδοκίες της ελληνικής επανόδου στις αγορές επηρεάζουν, πάντα σύμφωνα με το Reuters, τόσο οι πολιτικές ανακατατάξεις στην Ιταλία, όσο και η  κρίση της τουρκικής λίρας. Τρεις από τους κύριους διαμεσολαβητές (primary dealers) της Ελλάδας, οι τράπεζες στις οποίες έχει ανατεθεί να αγοράσουν κρατικό χρέος και να διατηρήσουν τη ρευστότητα της δευτερογενούς αγοράς, εκτιμούν ότι τα ομόλογα της χώρας θα πρέπει να προσφέρει απόδοση πάνω από 4,5% και ενδεχομένως 5% για να προσελκύσει επενδυτές.

«Αυτή τη στιγμή, απλά δεν πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει εκεί. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε να ηρεμεί η κατάσταση στην Τουρκία και να γίνει λίγο πιο σταθερή η ιταλική πολιτική σκηνή. Θα έπρεπε να πληρώσουν ένα γιγάντιο premium και δεν χρειάζεται να το κάνουν αμέσως, οπότε θα περίμενα», αναφέρει στο Reuters ένας από τους διαμεσολαβητές, διατηρώντας την ανωνυμία του. Το τρέχον 10ετές ομόλογο, που λήγει τον Ιανουάριο του 2028, έφτασε μόλις το 3,81% τον Ιούλιο αλλά τώρα διαπραγματεύεται στο 4,33%.

«Ηταν μία εντυπωσιακή ανάκαμψη και περιμένουμε να δούμε περισσότερη έκδοση ομολόγων», δηλώνει ο Νικ Γκάρτσαιντ, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της JP Morgan Asset Management, μίας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ομολόγων στον κόσμο. «Η επενδυτική περίπτωση είναι εκεί, αλλά όπως συμβαίνει με όλα αυτά τα πράγματα είναι θέμα τιμολόγησης», σημειώνεται.

Ακόμη και χωρίς νέες συμφωνίες ομολόγων, η Ελλάδα θα είχε πλεόνασμα εσόδων 13,1 δισ. ευρώ για το 2018 και το 2019 μαζί, ανέφεραν σε ερευνητικό σημείωμα. Οι τρεις τραπεζίτες δήλωσαν ότι μια νέα προμήθεια έκδοσης οπουδήποτε μεταξύ 25 και 40 μονάδων βάσης θα ήταν πιθανότατα απαραίτητη για να πάρει μια δεκαετή πώληση ομολόγων συμφωνία μακριά.